Meest recente artikelen

Wist je dat niet alle zoete aardappelen oranje kleuren?

Probeer een keertje andere soorten bataat

Wist je dat niet alle zoete aardappelen oranje kleuren? Artikel

Denk je bij zoete aardappel meteen aan een oranje vrucht? Logisch, dat is de soort die wij hier het beste kennen. Maar er bestaan honderden soorten zoete aardappel of bataat, en die kunnen er allemaal anders uitzien. Benieuwd?

De zoete aardappel of bataat is de afgelopen jaren behoorlijk trendy geworden. De knol komt oorspronkelijk uit Mexico. Anders dan de gewone aardappel – waarvan hij geen familie is – is het de knol van een klimplant uit de windefamilie. Er bestaan over de hele wereld honderden soorten zoete aardappel. Die zijn allemaal verschillend wat betreft de vorm van de knol en de kleur van schil en vruchtvlees.

Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel. In Europa en Amerika worden meestal de varianten met oranje vruchtvlees gebruikt, in de Aziatische en Arabische keuken komen de soorten met wit vruchtvlees vaker voor. Schrik dus niet als je bij de Marokkaanse of Turkse groentewinkel zoete aardappel vraagt en een groente krijgt die niet lijkt op wat je kent: de zoetige smaak is hetzelfde, en je kunt er dezelfde gerechten mee bereiden. Krokante zoete-aardappelfrietjes, bijvoorbeeld.

De soort die je bij ons het meest in de winkel vindt, heeft een rozige schil en oranje vruchtvlees. Dat vruchtvlees bevat veel betacaroteen, en helpt dus om in de zomer je bruine kleurtje te bewaren. Mooi meegenomen! Bovendien heeft zoete aardappel een lagere glycemische index dan gewone aardappelen. Daardoor heeft hij ook in allerlei gezonde eetmethodes (bijvoorbeeld de methodes van Sandra Bekkari en Pascale Naessens) zijn plekje veroverd.

Kleur op je bord met zoete aardappel

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen