Meest recente artikelen

Heerlijk in de herfst: Comté, de Franse kaas bij uitstek (en je kan ‘m winnen!)

Advertorial

Heerlijk in de herfst: Comté, de Franse kaas bij uitstek (en je kan ‘m winnen!) Artikel

Een lange herfstwandeling en dan een excellente kaasfondue: zalig toch? Voor een heerlijke, volle smaak met verrukkelijke aroma's is Franse Comté-kaas uit de Jura een voltreffer.  Goed nieuws: je kan 'm winnen!

Comté is een complexe bergkaas uit de Jura. Niet zomaar een streekproduct, nee: het is een echte AOP-kaas: Appellation d'Origine Protégée. Dat betekent dat elke stap bij het kaas maken – van de melk tot het rijpen – streng bewaakt wordt volgens het cahier de charges. Alleen rauwe melk van Montbéliarde – of Franse Simmental-koeien mag gebruikt worden, en voor elk wiel van zo'n 40 kg is maar liefst 400 liter melk nodig!

De magie van de Comté zit 'm in de affinage of de rijping: kaasmeesters laten kazen rusten in rijpingkelders, van 4 tot soms wel 36 maanden. Afhankelijk van de rijping krijg je tot wel meer dan tachtig verschillende aroma's van bijvoorbeeld hazelnoot, boterbloem, karamel of – helemaal op z'n Frans – zelfs een vleugje uiensoep. Geen twee kazen zijn exact hetzelfde en dat maak ervan proeven telkens weer een ontdekking.

Comté is veelzijdig en complex van smaak. Jonge Comté is mild en romig, voor bij een glas fruitige chardonnay of een frisse crèmant du Jura uit de regio. Oudere kazen passen met hun diepe smaak en fijne kristallen bij een rijpe vin jaune of zelfs een glas rode bourgogne. Zet op een kaasplank Comté van verschillende leeftijden naast elkaar en je hebt boeiend bord, een mini-proeverij met mooi contrasterende smaken.

En als je graag kookt met kaas: Comté smelt onweerstaanbaar…  Geen wonder dat deze kaas dé klassieke keuze is voor een heerlijke fondue.

Zelf proeven? Doe mee met de wedstrijd en win een kilo van deze fantastische Franse kaas!

Recept: Kaasfondue met Comté
Heerlijke hartige klassieker voor de herfst

Ingrediënten:

  • 1 kg Comté kaas, minstens 10 maanden gerijpt
  • 75 cl witte wij Cotés du Jura
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • verse nootmuskaat

Bereiding:

  • Smeer de binnenkant van de fonduepan in met knoflook. Snij de Comté kaas in smalle reepjes en leg ze in de fonduepan.
  • Warm op een middelwarm vuur op en schenk steeds een beetje wijn bij. Blijf voortdurende roeren met een houten lepel, tot de Comté helemaal gesmolten is en je een gladde emulsie hebt.
  • Als je fondue te dik is, kan je nog een beetje wijn toevoegen. Blijf roeren tot alles goed opgelost is.
  • Breng op smaak met versgemalen nootmuskaat.
  • Blijf roeren om de fondue te binden.
  • Vul het brandertje van het fonduestel, steek het aan en plaats de fonduepan erop. Blijf nog even roeren.

Serveer met plakjes verse appel of peer, vleeswaren uit het Juragebergte (zoals plakjes gezouten rundvlees, gerookte ham, gedroogde worst…), knapperig brood en een frisse salade.

Weten & winnen

Met zijn rijke traditie, strenge kwaliteitsregels en complexe, heerlijke smaak is Comté de Franse kaas per excellence. Daarvan wil je telkens opnieuw proeven… Wil je kans maken op een kilo van deze overheerlijke kaas? Doe mee met de online kwis en met een beetje kennis en wat geluk ben jij een van de winnaars!
comte.be/nl/wedstrijd/

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen