Wat betekent 'reserva' op een wijnetiket?
Glashelder!
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Drankenexpert Marlies Beckers beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: wat betekent het woord ‘reserva’ op een wijnetiket?
Wat betekent het als er ‘reserva’ op het label van je wijnfles staat? Over het algemeen geeft de term een verduidelijking over de hoeveelheid houtrijping die een fles wijn heeft gehad. Hoelang precies kan echter per land én per wijn ook nog eens verschillen. Doorgaans worden voor de reserva's de betere wijnen geselecteerd.
Wat betekent ‘reserva’ bij wijn?
- Bij Spaanse rode wijn moet de wijn drie jaar gerijpt hebben, waarvan twaalf maanden op vat en de rest op de fles, bij een rioja (ook Spanje) moet de wijn echter drie jaar op vat hebben gelegen voor de term überhaupt gebruikt mag worden.
- In Portugal gaat het over drie jaar rijping in totaal, waarvan één jaar op vat.
- In Italië wordt reserva 'riserva' en heeft de wijn twee jaar gerijpt, in het geval van een barolo moet het dan weer vijf jaar zijn.
- In Frankrijk kennen ze de term dan weer niet. Daar wordt een wijn die 'houtgelagerd' is gewoon niet aangeduid.
Kortom:superingewikkeld. Onthoud dus vooral dat een wijn met 'reserva' op het label krachtiger is van smaak.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!