5 varianten op mayonaise die je nu wilt proberen
Verrassend lekker!
Eet jij ook zo graag mayonaise? Zelfgemaakt smaakt hij nóg beter, vooral bij frietjes en als dipsausje! Mayonaise maak je in een handomdraai en je kunt er makkelijk je eigen ding van maken door er smaakjes aan toe te voegen. Deze varianten op mayonaise zijn alvast overheerlijk!
Hoe je zo'n heerlijke varianten op mayonaise maakt? Start alvast met het basisrecept voor mayonaise, dat je hier kunt vinden. Daarna kun je aan de slag met heerlijke kruiden, specerijen en groenten die je mayonaise omtoveren tot een originele saus!
De lekkerste varianten op mayonaise
1. Mayonaise met radijsjes
Ingrediënten:
- 6 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eieren
- 1 eetlepel mosterd
- 1 rode ui
- 10 radijsjes
- 2 eetlepels peterselie
- peper en zout
Zo maak je 't: Maak een traditionele mayonaise. Snij de rode ui en de radijsjes zo fijn mogelijk en meng ze met de mayonaise. Roer er tot slot de fijngesneden peterselie door.
2. Pittige mayo
Ingrediënten:
- 300 ml zonnebloemolie
- 1 eidooier
- 1 eetlepel sterke mosterd
- snuifje cayennepeper, paprikapoeder en saffraan
- peper en zout
Zo maak je 't: Klop het eigeel los met de mosterd. Voeg de olie beetje bij beetje toe en blijf kloppen tot je een mooie massa krijgt. Voeg de kruiden toe, proef regelmatig en kruid nog een beetje af met peper en zout.
3. Midden-Oosterse mayonaise
Ingrediënten:
- 300 ml zonnebloemolie
- 2 eidooiers
- 3 el limoensap
- 1 el mosterd
- peper en zout
- 3 takjes koriander
- 1 snuifje ras el hanout
- 1 snuifje kurkuma
- 1 limoen
- verse gember
Zo maak je 't: Klop de eierdooiers los met de mosterd. Voeg de olie beetje bij beetje toe en meng de kruiden en het limoensap halverwege onder het mengsel. Snij de limoen in stukjes en leg ze op de mayonaise samen met enkele stukjes gember.
4. Wasabimayonaise
Ingrediënten:
- 300 ml slaolie
- 2 eieren
- 2 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel wasabipasta
- 1 eetlepel mosterd
- peper en zout
Zo maak je 't: Doe de eieren, de mosterd, de wasabipasta, het water en het limoensap in een mengbeker. Giet er de olie over en mix de mayonaise van onder naar boven. Kruid af met peper en zout. Tip: wil je het iets pittiger, voeg dan meer wasabi toe. Wil je het frisser, dan is wat extra limoensap een goed idee.
5. Chianaise
Ingrediënten:
- 300 ml koolzaadolie
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels chiazaad
- 1 eetlepel graanmosterd
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
Zo maak je ‘t: Maak een klassieke mayonaise. Voeg er daarna 2 eetlepels chiazaad aan toe en laat een dagje zwellen in de koelkast. De tweede dag geeft de chia een lekkere smaak, de eerste dag merk je enkel het verschil in de structuur van je mayo.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!