Meest recente artikelen

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

En hoe voorkom je het?

  • Deel dit artikel:
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? Artikel

Niets zo lekker als een heerlijke verse pannenkoek. Zeker op Lichtmis kijken we reikhalzend uit naar deze lekkernij! Maar hoe komt het nu precies dat de eerste pannenkoek altijd mislukt? En hoe kun je het voorkomen?

Herkenbaar scenario: telkens je zóveel zin hebt om de eerste hap van je pannenkoek te nemen, ligt hij mislukt op je bord. Zonde, toch?

De juiste temperatuur

De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: als je wil beginnen te bakken, is je pan meestal nog niet heet genoeg. En da’s net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten kleven.

Hoe test je nu of je pan de juiste temperatuur heeft? Je laat simpelweg een paar druppels water in de pan vallen. Als ze rustig verdampen is je pan nog niet heet genoeg, maar als het water in kleine druppeltjes door de pan danst, kun je naar hartelust beginnen te bakken.

De pan die je gebruikt

Mislukt je pannenkoek nog steeds? Dan kan de reden waarom ook liggen aan de pan die je gebruikt. Als je pannenkoeken bakt in dezelfde pan waarin je pakweg vlees en aardappelen bereidt, kan het beslag blijven plakken aan achtergebleven restjes, hoe schoon de pan ook mag lijken. Volgens chefs in pannenkoekenrestaurants schaf je je beter een nieuwe pan aan – eentje die je enkel gebruikt om pannenkoeken in te bakken.

Extra tips en tricks

Heb je de juiste pan en zit de temperatuur goed? Lees dan nog even deze tips door. Zo zal die eerste pannenkoek nooit meer mislukken!

  • Meng je beslag in de blender om het helemaal klontervrij te krijgen.
  • Gebruik zelfrijzende bloem en laat je beslag een uurtje rusten in de koelkast voor je begint te bakken. Zo krijg je een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
  • Vet je pan gelijkmatig in vooraleer je begint te bakken en laat de vetstof goed heet worden.
  • Als je eenmaal aan het bakken bent, draai je pannenkoek dan pas om als de bovenkant niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren.
  • Als je pannenkoeken snel aanbakken, draai je vuur dan een beetje lager tijdens het bakken en meng een scheutje olie door het beslag.

En dan nu aan de slag! Zag je deze heerlijke pannenkoekenrecepten al?

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen