Meest recente artikelen

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

En hoe voorkom je het?

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? Artikel

Heb jij dat ook altijd, dat de eerste pannenkoek mislukt? Hoe zou dat komen? En hoe kun je het voorkomen? Libelle Lekker zocht het voor je uit.

Herkenbaar scenario: telkens je zóveel zin hebt om de eerste hap van je pannenkoek te nemen, ligt hij mislukt op je bord. Zonde, toch?

De juiste temperatuur

De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: wanneer je wilt beginnen te bakken, is je pannenkoekenpan meestal nog niet heet genoeg. En da's net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten plakken.

Hoe test je nu of je pan de juiste temperatuur heeft? Je laat simpelweg een paar druppels water in de pan vallen. Als ze rustig verdampen is je pan nog niet heet genoeg. Als het water in kleine druppeltjes door de pan danst, kun je naar hartelust beginnen te bakken.

De pan die je gebruikt

Mislukt je pannenkoek nog steeds? Dan kan dat ook liggen aan de pan die je gebruikt. Als je pannenkoeken bakt in dezelfde pan waarin je pakweg vlees en aardappelen bereidt, kan het beslag blijven plakken aan achtergebleven restjes, hoe schoon de pan ook mag lijken. Volgens chefs in pannenkoekenrestaurants schaf je beter een nieuwe pan aan – eentje die je uitsluitend gebruikt om pannenkoeken in te bakken.

Extra tips en tricks

Heb je de juiste pan en zit de temperatuur goed? Lees dan nog even deze tips door. Zo zal die eerste pannenkoek nooit meer mislukken!

  • Meng je beslag in de blender om het helemaal klontervrij te krijgen.
  • Laat je beslag een uurtje rusten in de koelkast vooraleer je begint te bakken. Kleine klontertjes zullen uitsmelten, en je krijgt bovendien een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
  • Vet je pan gelijkmatig in met een borsteltje vooraleer je begint te bakken en laat de vetstof goed heet worden.
  • Als je eenmaal aan het bakken bent, draai de pannenkoek dan pas om als de bovenkant niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren.
  • Als je pannenkoeken snel aanbakken, draai het vuur dan een beetje lager tijdens het bakken en meng een scheutje olie of gesmolten boter door het beslag.

En dan nu aan de slag! Zag je deze heerlijke pannenkoekenrecepten al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen