Meest recente artikelen

Hieraan herken je een goede pannenkoekenpan

Zo bak jij straks de beste pannenkoeken en flensjes

Hieraan herken je een goede pannenkoekenpan Artikel

Zin in een stapel versgebakken pannenkoeken? Dan kun je maar beter een goede pannenkoekenpan in huis hebben. Dit is waar je op moet letten als je er eentje koopt.

Het materiaal

Er bestaan pannenkoekenpannen van allerlei materialen. De meeste hebben tegenwoordig een antiaanbaklaag: je hoeft er niet veel vetstof in te gebruiken en toch komen je pannenkoeken perfect gebakken uit de pan. Bovendien bespaart zo'n antiaanbaklaag je ook heel wat afwas!

Daarnaast bestaan er ook pannenkoekenpannen zonder antiaanbaklaag. Meestal zijn deze van plaatstaal of gietijzer gemaakt. Ze gaan langer mee dan een pan met antiaanbaklaag, maar je moet ermee leren werken én je hebt meer vetstof nodig bij het bakken.

-> Wij kiezen voor een pan met antiaanbaklaag.

De warmtebron

Kook je op inductie? Let dan goed op dat de pan die je koopt op jouw fornuis kan gebruikt worden. Als er geen icoontje op de pan staat, of als je twijfelt, check dan of een magneet aan de pan blijft plakken. Ja? Dan is de pan geschikt voor inductie. Kook je op gas of elektrisch, dan zijn zowat alle pannen geschikt.

-> Wij kiezen voor een pan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

Het gewicht

Pannenkoeken bak je niet per stuk, maar met een stapel (ja toch?). Je bent dus best wel een tijdje met je pan in de weer. Hou daarom ook rekening met het gewicht van je pan, zeker als je de pannenkoeken met één soepele beweging uit de pan wilt flippen. Je polsen zullen je dankbaar zijn! Kies je toch voor een zware gietijzeren pan? Prima, die gaat levenslang mee, maar koop er dan best ook een spatel bij. Zo kun je je pannenkoeken omdraaien terwijl je de pan op het vuur laat staan.

-> Wij kiezen voor een niet al te zware pan.

De rand

Pannenkoeken kun je in principe in elke pan bakken, maar wat een pannenkoekenpan zo handig maakt, is de extra lage rand. Zo kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien en uit de pan laten glijden zonder 'm te beschadigen. Ook handig als je een spiegeleitje of omelet bakt, bijvoorbeeld. Voor ons is het een van de vier onmisbare pannen in je keuken!

-> Wij kiezen voor een pan met lage rand.

De prijs

Laat ons eerlijk zijn: ook de prijs speelt mee als je nieuwe pannen koopt. Pannenkoekenpannen bestaan in alle prijscategorieën. De goedkoopste hebben meestal een heel dunne bodem – dat raden we niet aan, omdat je pannenkoeken dan sneller aanbranden. Een goede pannenkoekenpan heb je voor 25 à 40 euro, afhankelijk van de eigenschappen en het merk van de pan. Een gietijzeren pan is heel wat duurder, maar gaat je leven lang mee.

-> Wij kiezen voor een pan die niet te goedkoop, maar ook niet te duur is.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen