Voor jou uitgevist! Zo lukt je klassieke witte vissaus altijd!
Recept, tips én video
Een romige witte vissaus is de perfecte match voor elk stukje vis. Ontdek onze megahandige tips, het heldere recept én bekijk de video!
Wil je zelf witte vissaus maken? Da's altijd een goed idee! Het is veel lekkerder dan saus uit een pakje en helemaal niet moeilijk om te maken. Met deze tips en recepten lukt het altijd.
Klassieke witte vissaus: zo maak je het
Wil je zelf een klassieke witte vissaus maken? Goed idee! Want zeg nu zelf: een sausje uit een pakje kan écht niet tippen aan de smaak van een versgemaakte vissaus. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf een heerlijke vissaus te maken. Of je nu een stukje zalm, schelvis, koolvis of kabeljauw wil bereiden: deze saus maakt je visgerecht helemaal af.
Zelfgemaakte saus is niet alleen lekkerder, maar ook verrassend eenvoudig. Je hoeft geen topchef te zijn om indruk te maken aan tafel – gewoon ons recept volgen, en je saus is perfect bij elk stukje vis. In dit artikel vind je onze beste tips, een stap-voor-stap recept én een handige video waarin we tonen hoe je ze maakt. Zo smaakt je sausje net zo goed als in je favoriete visrestaurant.
Witte vissaus maken: stap voor stap
Met deze tips en hét recept lukt je witte vissaus altijd. Zo begin je eraan…
Ingrediënten
- Visfond
- Witte wijn
- Boter
- Bloem
- Room
- Vers citroensap
- Peper en zout
Bereiding
- Start met de basis: doe visfond en witte wijn in een pan en laat het geheel tot de helft inkoken. Zet opzij.
- Maak de roux: smelt boter in een andere pan, voeg bloem toe en roer met een garde tot het naar koekjes begint te ruiken.
- Maak de saus: voeg de ingekookte fond geleidelijk toe aan de roux, blijf roeren tot je een gebonden saus krijgt.
- Roer de room door de saus tot ze de ideale dikte heeft en voeg het citroensap toe.
- Afwerking:proef en kruid de witte vissaus bij met peper en zout. Eventueel kun je ook nog wat gehakte verse kruiden toevoegen.
Geef je witte vissaus nog meer smaak
Wil je dat je vis nog meer smaak krijgt? Pocheer hem dan in het mengesl van visfond en witte wijn alvorens je aan de saus begint. Zo doe je het:
- Laat de vis 8 à 10 minuten zachtjes pruttelen in het vocht, net onder het kookpunt.
- Haal hem voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
- Zeef het kookvocht, laat het inkoken en gebruik dit als basis voor je vissaus.
Bekijk de video
Wil je liever eerst zien hoe je de saus maakt? In onze handige video tonen we je stap voor stap hoe je een klassieke witte vissaus maakt. Bekijk de video hier!
Nog drie tips voor de perfecte saus
- Nog een restje visfond over? Vries het dan gewoon in in een goed afgesloten bewaardoosje. Let wel: je kunt het maar één keer invriezen. Daarom kun je restjes fond beter invriezen in een ijsblokjesvorm. Je duwt er dan gewoon uit wat je nodig hebt. Handig gedoseerd!
- Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
- Je kunt je saus nog afwerken met verse kruiden. Voeg gehakte tuinkruiden altijd pas op het einde toe aan je saus en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!