Meest recente artikelen

Zo maak je een klassieke witte saus voor bij vis

Perfect bij zalm, schelvis, kabeljauw...

 • Deel dit artikel:
Zo maak je een klassieke witte saus voor bij vis Artikel
samen met Vandemoortele

Samen met Lacroix

De Lacroix fonds zijn de ideale basis voor al je sauzen. Ze zijn van hoogstaande kwaliteit en perfect voor elke gelegenheid!

Save

Ontdek de zes verschillende smaken: kalf, rund, gevogelte, vis, wild en kreeft.

Honger is de beste saus? Neen, deze klassieke witte saus is volgens ons de beste. Ze past perfect bij een stukje vis. Of dat nu zalm, schelvis, koolvis of kabeljauw is.
De basisingrediënten

De basis van een klassieke witte saus bij vis bestaat uit roux en visfond. Roux is het fundament waarop elke witte saus kan bouwen. Je maakt het door boter in een kookpot op een matig vuur te smelten. Daarna voeg je bloem bij de bruisende boter en roer je alles door elkaar met een garde. Vervolgens leng je het mengsel aan met een vloeistof. Dat kan melk zijn (voor béchamel- of kaassaus), bouillon of fond.

Voor een klassieke witte saus bij vis lengen we de roux aan met visfond en witte wijn. Daarna voegen we nog een scheutje room toe voor de smeuïgheid en wat citroensap voor fraîcheur.

Klassieke witte vissaus: stap voor stap

Ingrediënten voor 4 personen

 • 400 ml visfond
 • 100 ml witte wijn
 • 75 g boter
 • 75 g bloem
 • 2 el room
 • sap van ½ citroen

1 Laat de witte wijn en de fond tot de helft inkoken.

2 Verhit de boter in een kleine pot en roer er de bloem door. Roer met de garde tot je een roux krijgt die naar koekjes ruikt.

3 Giet geleidelijk aan het vocht bij de roux. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden saus krijgt.

4 Roer de room door de saus, tot ze de ideale dikte heeft en voeg het citroensap toe.

5 Proef en kruid met zout en peper.

Tip: je kunt de vis eerst pocheren in een mengsel van visfond en witte wijn. Laat in dat geval de vis 8 à 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, net onder het kookpunt. Schep de vis voorzichtig uit de kookpot, zeef het kookvocht en laat het even inkoken. Dat vocht gebruik je om je roux aan te lengen.

Wij gebruikten deze klassieke witte saus ook in een ovenschotel met zalm. Probeer deze parmentier van bloemkool en zalm zeker ‘ns uit.

Nog enkele saustips

 1. Smaakt je saus te zout? Leg dan een rauwe, geschilde aardappel in de kookpot en laat het geheel zachtjes verder koken. De aardappel zal het teveel aan zout ‘opslorpen’.
 2. Heb je nog een restje visfond over? Vries het dan gewoon in in een goed afgesloten pot. Let wel: je kan het maar één keer invriezen. Daarom kan je restjes fond beter bewaren in een ijsblokjesvorm in de diepvriezer. Handig gedoseerd!
 3. Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
 4. Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe aan je saus en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen