Meest recente artikelen

Wat is hot honey en hoe maak je het?

De pittige honing die je overal op wil doen

Wat is hot honey en hoe maak je het? Artikel

In de VS is hot honey al jaren een culinaire hype, en nu zie je het ook hier steeds vaker opduiken – van pizza’s tot kaasplankjes. In dit artikel ontdek je wat hot honey precies is, hoe je het gebruikt, hoe je het veilig bewaart én natuurlijk hoe je het zelf maakt.

‘Hot honey’ betekent hete of pittige honing. Het komt oorspronkelijk uit Brazilië en is in de VS al jaren supertrendy, maar hot honey is nu pas overgewaaid naar Europa.  Je gebruikt het om salades mee af te werken, maar deze honing is ook superlekker bij kaas, bij vleesgerechten of op toast. Ook op pizza, pannenkoeken en zelfs ijs smaakt het heerlijk!

Hoe smaakt het?

Hot honey valt in de smaak door de combinatie zoet-pittig. De honing tempert het hete van de pepertjes, maar het blijft toch lekker pittig, op een milde manier. Het pikante komt pas in de nasmaak.

Kun je zelf hot honey maken?

Ja, dat is mogelijk! Je maakt het door honing te combineren met chilipepers, eventueel aangevuld met azijn, knoflook of kruiden. Meestal wordt de honing verhit met verse of gedroogde chilipepers (zoals rode chili, jalapeño of habanero) om de smaken te laten trekken, maar het kan ook sneller. Wij maken het koud (in 5 minuten!) en gebruiken een scheutje appelazijn om het zoete en pittige in balans te brengen.

Hoe bewaar ik mijn zelfgemaakte hot honey? En hoe lang blijft hij goed?

Werk je met verse chili en knoflook in honing die je niet verhit, dan is er een risico op fermentatie. Met droge chilivlokken is dat minder het geval, maar wees wel altijd voorzichtig. Je voegt namelijk ook vocht toe, in de vorm van appelazijn. Azijn en zout werken tegelijk ook als conserveringsmiddel. Het risico is beperkt, maar toch:  maak liever geen té grote hoeveelheid (één potje is genoeg), doe je hot honey in een gesteriliseerde bokaal die je goed afsluit, en bewaar ‘m in de koelkast. Zo blijft je hot honey ongeveer 2 weken goed. Begint de honing te bruisen of te schuimen? Loopt het potje over? Dan ging er iets mis en kun je ‘m beter niet meer gebruiken.

Wil je je honing langer kunnen bewaren? Verwarm het mengsel dan 2–3 minuten op laag vuur (tot 70–80°C), zonder het te laten koken. Laat afkoelen en giet dan in een steriele bokaal.

In dit recept kun je je hot honey gebruiken

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen