Meest recente artikelen

Hoe vaak moet je je keukenhanddoek vervangen?

Libelle legt uit

  • Deel dit artikel:
Hoe vaak moet je je keukenhanddoek vervangen? Artikel

Een keukenhanddoek gebruik je over het algemeen om je servies mee af te drogen. Proper servies, want je hebt het net afgewassen. Daar wordt die handdoek toch niet vuil van, zou je denken. Wel dus!

Wanneer je aan het afdrogen bent, veeg je niet alleen water af maar ook zeep- en etensresten en daarbij behorende bacteriën. Deze kunnen zich in vezels van de doek vestigen, waar ze goed gedijen wanneer de doek vochtig is.

Hoe vaak vervangen?

Dat je ‘m dus regelmatig moet wassen, is duidelijk. Maar hoe vaak precies? Een zoektocht op internet levert weinig op: de ene website zegt dat je de doek idealiter na elk gebruik wast, terwijl een ander schrijft dat een keer per week prima is. Libelle.nl vroeg het daarom aan expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte handdoek die langzaam weer droogt.” Als je de doek dan in de was doet, moet je ‘m wel op 60 graden wassen, adviseert Van der Vossen. “Op die manier gaan de bacteriën dood.”

Bron: Libelle.nl

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen