Meest recente artikelen

Dit doe je met de vele sla en tomaten uit je tuin

Een overschot van zomer

Dit doe je met de vele sla en tomaten uit je tuin Artikel

Sla en tomaten in je moestuin? Dan heb je ongetwijfeld wat te veel. Zin in iets anders dan de zoveelste salade? Deze recepten zijn om te smullen.

Zo hou je sla lekker lang vers

Sla wordt vaak wat achteloos behandeld. Jammer, want als je sla op de juiste manier spoelt, kan je hem veel langer bewaren. In 5 stappen naar de perfecte sla:

1.  Laat je spoeltafel vol water lopen, liefst zo koud mogelijk.

2.  Leg de slablaadjes erin en duw ze zachtjes onder. Of maak cirkelvormige bewegingen in het water, zodat het zand loskomt. Laat vervolgens een minuut bezinken.

3.  Vis de blaadjes uit het water, laat ze uitlekken in een vergiet of zwier droog in een slazwierder.

4.  Herhaal dit als de blaadjes echt vuil zijn. Zorg wel dat je voorzichtig bent zodat er geen blaadjes gekneusd worden.

5.  Bewaar in een pot die goed afsluit, met onderaan en bovenaan een stuk keukenpapier om uitlekkend vocht of condenswater te absorberen.

Haal meer uit je overschot tomaten

  •  Bewaar tomaten nooit in de koelkast, dan verliezen ze hun smaak.
  • Maak zoveel mogelijk passata. Als je ze pasteuriseert kun je die lekker lang bewaren, en heb je de hele winter lekkere tomatensaus voor spaghetti en dergelijke.
  • Zelf gedroogde tomaatjes maken is niet moeilijk. Doe het liefst met kleine tomaatjes, grote tomaten zijn hiervoor iets minder geschikt.
  • Uiteraard kun je tomaten ook verwerken in chutney, ketchup, en zelfs confituur.

Ook teveel sla en tomaten in je tuin? Dat betekent zeker niet dat je de hele zomer slaatjes moet eten. Probeer deze verrassende recepten eens!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen