Meest recente artikelen

Drink vóór je dorst krijgt

Want genoeg drinken is belangrijk

Drink vóór je dorst krijgt Artikel

Als de weerman 30°C voorspelt, kun je maar beter voorbereid zijn en je wapenen met leuke karaffen vol frisse drankjes. Want genoeg water drinken is belangrijk.

Waarom moeten we drinken en hoeveel?

Vocht, en meer bepaald water, is onmisbaar om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel, maar onder vocht hou je het amper een paar dagen vol. Elke dag minstens 1,5 liter drinken is dus de boodschap, en op een warme dag kun je zelfs beter 2 liter water drinken. Ook wie sport of zware lichamelijke arbeid verricht en meer vocht verliest door transpiratie drinkt beter meer. Zet je karaf dus al maar klaar!

Wat drink ik dan het best?

Daar kunnen we kort over zijn: om je lichaam te hydrateren, drink je best water. Water is de ideale dorstlesser: het bevat geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Een ideale slankhouder dus. Keuze is er genoeg. Er is water met of zonder bubbels, met specifieke mineralensamenstellingen en bijzondere smaaknuances… Of je tapt gewoon water van de kraan. Mineraal- en bronwater worden als het ware meteen vanuit de ondergrond in de fles gebracht en zijn drinkbaar in hun natuurlijke staat. Leidingwater wordt eerst behandeld om het drinkbaar te maken.

Maar een mens wil al eens meer dan water natuurlijk, en zeker op warme dagen smaakt een fris pintje of een koel glaasje wijn superlekker. Overdrijf echter niet met alcohol: alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam, net als koffie trouwens. Ook sapjes en frisdranken beperk je beter: omdat ze veel suiker bevatten (ja, ook sapjes!) en niet echt lief zijn voor je lijn. Al deze drankjes kun je dus beter zien als lekkere extraatjes, ze tellen niet mee voor je 1,5 liter per dag. Heb je graag een smaakje in je glas, ga dan eens voor infused waters: laat er fruit, groenten en/of kruiden enkele uurtjes in trekken. Superlekker en verfrissend. En doe er eens een gepimpt ijsblokje in, want het oog wil ook wat!

Drink voor je dorst krijgt

Dorst krijg je pas als er al een vochttekort is. Wacht daarom niet met drinken tot je dorst krijgt, maar plan je drinkmomenten doorheen de dag. Een glaasje water als je opstaat, eentje bij het ontbijt, twee bij de lunch, eentje in de namiddag, twee bij je avondeten en eentje voor het slapengaan, en je komt zo aan je acht glazen water per dag.

En mag het iets meer zijn dan water in je karaf?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen