Meest recente artikelen

3 koude sauzen die je waarschijnlijk nog niet kent

Heerlijke koude sauzen

3 koude sauzen die je waarschijnlijk nog niet kent Artikel

Soms heeft opeens iedereen de mond vol over iets nieuw. Een sausje dat plots hip is, bijvoorbeeld. Kende jij deze koude sauzen al?

HP sauce

Deze op het eerste gezicht onaantrekkelijke dikke, zoete bruine saus op basis van moutazijn staat in Engeland steevast naast je Engels ontbijt of vleesgerecht. Ze wordt ook wel brown sauce genoemd. HP sauce heeft ongeveer de textuur van ketchup. De smaak omschrijven we het best als umami. Lekker bij spek en eieren, maar ook bij vlees van de barbecue. Vergelijk HP sauce echter niet met barbecuesaus, want ze heeft een complexere en frissere smaak.

Leuk weetje: HP staat voor Houses of Parliament, het Britse parlement, waar de saus geserveerd werd in het restaurant. De Houses of Parliament staan dan ook vereeuwigd op het etiket.

HP sauce is in flesjes te koop bij de Britse speciaalzaak en in sommige supermarkten bij de wereldproducten.

Green goddess dressing

Deze saus dankt haar mooie naam aan haar kleur en is de Amerikaanse variant op de Franse sauce verte. Je kunt de saus makkelijk zelf maken met (homemade) mayonaise, zure room, ansjovis, kappertjes, kervel, dragon en een vleugje citroen. Heerlijk bij rauwkost, salades en vis.

Probeer het een keer zelf met dit recept.

Chimichurri

Een tongbreker is het. Chimichurri is big in Argentinië en Uruguay waar het steevast op tafel komt als je gegrild vlees bestelt. De pittige saus wordt gemaakt van groene (of rode) pepertjes, veel verse groene kruiden waaronder oregano, ui en knoflook, en olijfolie en wijnazijn. De verse ingrediënten worden fijngemaakt in een vijzel waarna er olie en azijn aan worden toegevoegd en er een gladde saus ontstaat. Je kunt de saus zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder pepertjes toe te voegen.

Serveer ze een keertje bij je steak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen