Meest recente artikelen

Wat is pho eigenlijk?

Een échte Vietnamese soep!

Wat is pho eigenlijk? Artikel

Je hebt er misschien wel al eens van gehoord of het zelfs al eens geproefd: pho. Een korte, maar krachtige naam voor een traditioneel Vietnamees gerecht. Maar wat is pho nu eigenlijk? En hoe maak je het klaar?

Pho, uitgesproken als ‘fuh’, is een traditionele Vietnamese noedelsoep die bekend staat om zijn hartige smaak en aromatische geur. Op elke hoek van de Vietnamese straten kun je er wel eentje bestellen, of het nu ’s morgens vroeg of ’s avonds laat is. Deze bijzondere soep is werkelijk overal in het land te vinden.

Bouillon als basis

Pho is gemaakt van rijstnoedels, vlees, kruiden en specerijen. Het woord ‘pho’ verwijst naar de witte platte rijstnoedels die voluit ‘banh pho’ heten. Het toont aan hoe belangrijk de noedels in de soep zijn. De basis van pho is een rijke en smaakvolle bouillon die langzaam wordt getrokken van de botten van het vlees en een mengelmoes aan smaakmakers, zoals kaneel, kruidnagel en steranijs. Vaak wordt er ook nog gember toegevoegd voor een beetje pit. De botten die je gebruikt voor je bouillon zijn cruciaal voor de smaak. Er wordt vaak gebruik gemaakt van stukken vlees met bot waar veel smaak aan zit, zoals ribstukken, schouder of been. Vervolgens wordt de bouillon nog verder op smaak gebracht met vissaus en suiker. De rijstnoedels worden apart gekookt en vervolgens in een kom gedaan. Daarna wordt de bouillon zachtjes over de noedels gegoten en voilà: de basis is gelegd.

Garneren

Naast de noedels en de bouillon, wordt er ook nog vlees toegevoegd. Vaak wordt er rundsvlees gekozen, maar kip is ook zeker mogelijk. Het vlees wordt gekookt, in plakjes gesneden en vervolgens bovenop de noedels en bouillon geplaatst. Om dan nog wat extra smaak en dimensie aan de noedselsoep te geven, wordt pho traditioneel ook nog geserveerd met bijgerechten, zoals verse kruiden, limoen, chilipepers en taugé, die naar smaak kunnen worden toegevoegd.

Pho is een enorm veelzijdige noedelsoep die geliefd is over de hele wereld. Afhankelijk per streek, verschilt de soep vaak nog van smaak. Het is een rijkelijke maaltijd die absoluut niet moeilijk is om te maken. Zolang je een smaakvolle bouillon hebt, ben je al goed op weg om jezelf in de Vietnamese sfeer onder te dompelen.

Ga aan de slag met dit recept

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen