Meest recente artikelen

Is het nu eigenlijk speculaas of speculoos?

Wat is het verschil?

Is het nu eigenlijk speculaas of speculoos? Artikel

Speculaas of speculoos, is dat niet hetzelfde? Het antwoord is... nee! Ontdek hier wat het verschil is en kies jouw favoriete koekje.

Speculaas en speculoos zijn twee verschillende koekjes. Hét verschil zijn de smaakmakers die gebruikt worden. In speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Soms worden er ook nog andere specerijen aan toegevoegd, dat is een beetje afhankelijk van wie de specerijenmix samenstelt. Je kunt trouwens makkelijk zelf je speculaaskruiden samenstellen. De -loos in speculoos betekent dat het koekje zonder speculaaskruiden wordt gemaakt. Meestal wordt er kandijsiroop of gebrande suiker gebruikt voor de kleur en vaak ook kaneel voor de smaak en geur, maar geen andere specerijen.

In Nederland wordt van oudsher meestal speculaas gegeten, in België gaat het meestal om speculoos. Dat komt doordat specerijen in Nederland, dankzij hun kolonies in het Verre Oosten, een pak goedkoper waren dan bij ons. Daarom maakten Belgen meestal de goedkopere variant, zonder speculaaskruiden.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, bestaat in het Frans alleen het woord speculoos, dat voor de beide koekjes wordt gebruikt. Franstaligen maken dus geen onderscheid tussen speculaas en speculoos.

Soorten speculaas

Speculaas bakken met een speculaasplank

Het meest bekend zijn de knapperige speculaaskoekjes die je van Sinterklaas of bij de koffie krijgt. Om deze speculaas te bakken, heb je een speciale bakvorm nodig: een houten speculaasplaat. Daar wordt het deeg ingeduwd, waarna overtollig deeg wordt afgesneden door met een draadje van boven naar onder over de houten plaat te bewegen. De speculaas wordt uit de vorm op de bakplaat geklopt en vervolgens gebakken. Wil je zelf speculaas maken en heb je zo geen speculaasplank? Het deeg gewoon uitrollen en uitsteken met een vormpje kan natuurlijk ook.

Daarnaast bestaat er ook gevulde speculaas met een vulling van amandelspijs, en 'Hasseltse speculaas': dikke, zachte speculaas met amandelen.

Wil je zelf aan de slag? Dat kan met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen