Meest recente artikelen

De grote sinterklaastest: dit is de lekkerste speculaas

Zet je schoen maar klaar!

De grote sinterklaastest: dit is de lekkerste speculaas Artikel

Het sinterklaasfeest zou niet perfect zijn zonder speculaas in je schoen. Daarom helpen wij alle hulppieten een handje en proefden we de speculazen uit de supermarkt voor. Benieuwd welke speculaas ons testpanel de lekkerste vond?

Heerlijk knapperige speculaaspoppen: dat is – naast chocolade mannetjes, letterkoekjes en marsepein – zo'n sintklassieker die niet in de schoen mag ontbreken. Wij gingen voor jou op zoek naar de lekkerste speculaas.

Zo deden we de test

Sinterklaastest speculaas

We namen uitsluitend sinterklaasspeculaas die verkrijgbaar is in de supermarkt op in onze test. Geen speculazen van bij de bakker, dus. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen speculaas en speculoos. De redactie kocht alle speculazen zelf aan in de supermarkt, er werden geen testproducten aangeleverd door de merken zelf.

Alle speculaaspoppen werden beoordeeld op hun looks én natuurlijk ook op de smaak. Dat deden we door ze, zonder verpakking en zonder zichtbaar merk, op genummerde bordjes te leggen zodat we iets konden vertellen over hoe ze eruitzien, en van elke speculaaspop er ook eentje in stukjes te breken zodat we konden proeven. Er werd getest door 6 redactieleden.

 De criteria

Elke speculaas kreeg van elke tester een score van 1 tot en met 5 op elk van deze criteria:

  1. Overall looks: hoe ziet deze speculaas eruit? Is het een mooie figuur? Is het dikke of dunne speculaas?
  2. Kleur: licht of donker?
  3. Hoe krokant is hij?
  4. Smaak

Deze merken werden getest

AH Piet van Speculaas Albert Heijn 150 g (1 stuk) €          0,99
Anna Faggio Colruyt 85 g (4 stuks) €          0,50
Favorina Lidl 200 g (2 stuks) €          0,99
Kaneel koekjes Carrefour 65 g (3 stuks)  €         0,35
Lotus Albert Heijn 143 g (4 stuks) €          0,99
Speculoos (merkloos) Aldi 198 g (3x 3st) €          0,89
Speculoos (merkloos) Delhaize 100 g (3 stuks)  €         0,45
Vermeiren speculoos traditional Makro 160 g (2 stuks)  €         1,24

De winnaar

De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid. Wat de smaak betreft, ging Vermeiren met de topscore lopen.

Commentaren van de jury?

  • over Lotus: "schattige Sint!", "leuk figuurtje", "ideaal formaat", "beetje standaard van smaak"
  • over Vermeiren: "ziet er ambachtelijker en artisanaler uit, maar wel een beetje grof", "een rare vorm: wat stelt dit eigenlijk voor?", "niet superkrokant maar dat is niet erg", "de lekkerste smaak"
  • over AH: "leuk figuurtje", "beetje grof van tekening", "vrij dik", "de donkerste van allemaal", "minder krokant", "smaakt wat kandijachtig", "een tikkeltje zout, altijd lekker in gebak"

En wat met de andere merken?

Geen enkele speculaas was gebuisd voor de test, maar sommige kwamen net met de hakken over de sloot. De koekjes die minder goed scoorden, waren vooral veel 'gewoner' dan de andere. Wat ons opviel was dat veel van de kleinere speculaasjes er identiek hetzelfde uitzien, maar toch een ander gewicht hebben en door andere supermarktketens verdeeld worden. Worden ze door dezelfde producent gemaakt? Best mogelijk. We dachten ook hier wel kleine verschillen te proeven. Bij geen enkele van de geteste speculazen konden wij speculaaskruiden proeven – dat is niet zo verwonderlijk, omdat in België vooral speculoos wordt gegeten. Bij nazicht van de verpakkingen bleek dat de speculaas van AH (niet toevallig Nederlands) als enige wel speculaaskruiden bevat.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen