Recept

Speculaashuisje

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Zo'n peperkoekenhuis ziet er moeilijk uit, maar is het niet: dit huis van speculoos, karamel en glazuur. Maak het in het begin van de kerstvakantie, en laat het de hele kerstperiode staan.

bereiding
 1. 1

  Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met de hand tot een vast deeg. Voeg eventueel een beetje water toe om het deeg goed te doen samenhangen. Rol tot 3 ballen. Wikkel ze in vershoudfolie en laat een nachtje rusten in de koelkast.

 2. 2

  Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot lappen van ± 3 mm dik.

 3. 3

  Teken de contouren van een eenvoudig huis op papier (je vindt hier ook sjablonen voor op het internet). Knip uit en leg de mallen op je deeg.Snij de verschillende delen van het huis uit met een mes. Leg de stukken deeg op een bakplaat met bakpapier. 

 4. 4

  Bak de delen van het huis 15 à 20 minuten in de oven. Laat de speculaas volledig afkoelen op een rooster.

 5. 5

  Laat in een pannetje de suiker voor de karamel smelten en bruin kleuren. Hou warm op een heel zacht vuurtje, maar zorg ervoor dat de karamel niet meer verder kleurt. Deze karamel gebruik je als 'lijm' om de verschillende stukken van het huis aan elkaar te zetten. Werk snel, want de karamel stijft snel op. Opgelet: karamel is erg heet, dit laat je dus beter niet door kinderen doen!

 6. 6

  Meng het eiwit met de poedersuiker en roer goed los. Doe in een spuitzak en versier het huis met het glazuur. Werk af met poedersuiker voor extra sneeuweffect.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!