Zo maak je de lekkerste saus bij gebraad
Maak je braadstuk nóg beter!
Serveer jij op feestjes ook het liefst een sappig braadstuk? Eeen lekker sausje mag daar dan zeker niet aan ontbreken. Een goede saus bij gebraad tilt je gerecht immers meteen naar een hoger niveau. Volg onze ultieme tips en check onze selectie van de allerbeste recepten en je zult zeker en vast glimmen van trots aan de feesttafel!
Zo maak je de lekkerste saus bij gebraad
- Giet het meeste braadvet uit de pan waarin je het vlees hebt gebakken. Zet de pan op een zacht vuur en doe er wat water of bouillon bij. Roer de smaakvolle aanbaksels los, zodat ze oplossen in het vocht. Laat op het vuur staan.
- Doe intussen 1 eetlepel zachte boter in een kommetje. Schep er 1 eetlepel bloem bij en meng tot een pasta.
- Schep vervolgens 1 koffielepel graanmosterd in de pan en meng er een deel van het bloem-boter-mengsel bij. Roer met de garde tot de saus bindt.
- Voeg enkel meer van de bloem-boter toe als de saus te weinig gebonden is. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
Ga voor beurre manié
Een beurre manié bestaat uit dezelfde ingrediënten als een roux: boter en bloem. Alleen is het simpeler: je mengt zachte boter met bloem tot een homogene pasta. Het is ideaal om een saus of soep een dikkere textuur te geven. Doordat de bloem wordt omhuld met een laagje boter, zal ze goed verdeeld worden over de saus. Dat gaat als volgt: de boter smelt weg zodra die in aanraking komt met de warme saus, waardoor de bloem gelijkmatig verdeeld wordt. Zonder vervelende klontjes!
Lees ook …
- De beste recepten voor gebraad: 17 heerlijke toppers
- 10 vuistregels om gebraad lekker mals te houden
- Zo maak je vegetarisch gebraad
- Al jullie vragen over gebraad beantwoord
- Gebraad in de oven op de planning? Probeer deze 14 braadklare receptjes
Nog meer saus bij gebraad?
Tussen deze sausjes bij gebraad vind je vast je gading. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.