Om honger van te krijgen: recepten met gerookte vis
Smoky!
Of je nu houdt van een snelle salade, een goeie pasta of mooie aperitiefhap: gerookte vis is de smaakbom die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Honger gekregen? Goed zo, dan kun je meteen aan de slag met onze recepten met gerookte vis.
Wat is gerookte vis?
Door vis te roken, krijgt hij niet alleen een typerende smaak, maar ook de houdbaarheid wordt meteen verlengd. Meer nog: roken is zelfs een van de oudste bewaartechnieken ter wereld.
Vis werd gerookt om hem langer te kunnen bewaren, meestal door vissers die hun vangst wilden meenemen op lange tochten. Tegenwoordig draait het vooral om de smaak. Gerookte vis heeft een hartig tot zoet aroma dat perfect op z’n plaats is in allerlei recepten.
Recepten met gerookte vis
Daarnaast is gerookte vis ook gewoon handig: je kunt er zo mee aan de slag, in snelle doordeweekse maaltijden of in feestelijke gerechten.
Hij is multi-inzetbaar en past in elk seizoen. In de zomer in een frisse salade of wrap, in de winter in een quiche, ovenschotel of als spread. Door de uitgesproken smaak is een klein beetje vaak al genoeg.
Hoe wordt vis gerookt?
- Koud roken: hierbij wordt de vis niet verhit. Hij blijft nog rauw van structuur, maar krijgt een zachte rooksmaak, denk aan zalm of forel.
- Warm roken: daarbij wordt de vis gegaard tijdens het rookproces. Je herkent deze vis aan de stevigere textuur, zoals bij makreel of heilbot.
Welke soorten gerookte vis zijn er?
Dit zijn de klassiekers die vaak gebruikt worden in recepten met gerookte vis.
- Gerookte zalm: lekker op toast, in pasta of op een bagel.
- Gerookte forel: iets subtieler, maar minstens zo veelzijdig.
- Gerookte makreel: stevig en vol van smaak.
- Gerookte haring: de traditionele Hollandse specialiteit, lekker in bijvoorbeeld een salade.
- Gerookte heilbot: delicater, met een zachte rooksmaak.
- Gerookte paling is vooral bij ons populair. Een andere minder bekende soort is gerookte sprot.
Lees ook …
- 3 redenen waarom je beter Belgische vis van het seizoen eet
- Dit zijn de meest geslaagde combinaties voor vispannetjes
- De beste manier om vis in papillot klaar te maken
- Vis: alles wat je erover wil weten én de beste recepten
Gerookte vis: 20 recepten
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.