Meest recente artikelen

Koken op kamp

"Het eten is hier lekker!"

Koken op kamp Artikel

Elke zomer vertrekken duizenden kinderen en jongeren op kamp. Honderden kookploegen zetten zich vrijwillig in om hen elke dag iets lekkers voor te schotelen. Hoe pakken ze dat aan?

De voorbereidingen zijn het belangrijkste. Je kookt immers voor een immens grote groep. Niet alleen voor de leden, maar ook voor de leiders die meegaan. Daarom is het essentieel om nu al een draaiboek op te stellen.

  • Eerst en vooral stel je een keukenploeg samen. Zo ontstaan er geen onduidelijkheden. Het is ook deze keukenploeg die zich over het eten zal ontfermen.
  • Tel goed na voor hoeveel personen je telkens eten moet voorzien. In het geval van Het Heilig Kruis Mechelen is dat voor zo'n 100 personen!
  • Stel een realistisch buget op. Kijk naar het aantal personen en het aantal dagen dat je op kamp bent. In ons voorbeeld is het budget 3500 euro.
  • Verdeel de taken. Je hebt een keukenploeg samengesteld, maar het is ook belangrijk dat ieder zijn taak kent. De evidente taken zoals aardappelen kuisen worden niet vergeten, maar denk ook aan iemand die verantwoordelijk is om al het materiaal mee te nemen, iemand die instaat  voor het maken van foto's. Dat is altijd leuk om achteraf terug te zien.
  • In je draaiboek, noteer je op voorhand wat er gegeten zal worden bij elke maaltijd én wat hier allemaal voor nodig is. Ook qua hoeveelheid. Vergeet de vieruurtjes niet en de snacks die rond het kampvuur gegeten worden.
  • Vergeet ook de drank niet!

Een kijkje in het menu?

De gerechten moeten eenvoudig en goedkoop zijn, gelust worden door groot en klein en genoeg variatie bevatten. Zorg voor een evenwichtige combinatie tussen zelf gerechten maken en makkelijke kant-en-klaar oplossingen. Bij Het Heilig Kruis Mechelen stond vorig jaar dit de eerste week op het menu:

Maandag

Middagmaal: Smosjes

4-uurtje: Appels

Avondmaal: Bloemkolen met worst + Chocomousse

Kampvuur: Chips

Dinsdag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Juliennesoep

4-uurtje: Taart

Avondmaal: Wraps + fruityoghurt

Kampvuur: Chips en nootjes

Woensdag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Pêche met tonijn

4-uurtje: Appelsien

Avondmaal: Scampi diabolo met rijst + mellowcake

Kampvuur: Pizza

Donderdag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Paprikasoep

4-uurtje: Suikerwafel

Avondmaal: Stoofvlees met patatjes en koude groenten + fruitsla

Kampvuur: Chips

Vrijdag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Pastasalade

4-uurtje: Watermeloen

Avondmaal: Cordon bleu, wortelen en gebakken patatjes + rijstpap met bruine suiker

Kampvuur: Chips en nootjes

Zaterdag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Wortelsoep met croutons

4-uurtje: Centre wafels

Avondmaal: Balletjes in tomatensaus met puree + appelsien

Avondhapje: Pudding met hagelslag

Kampvuur: Croque monsieurs

Zondag

Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter

Middagmaal: Spinaziepuree met koolvis + Liègeois-pudding

4-uurtje: Peren

Avondmaal: Pêche met tonijn

Avondhapje: Chocomelk met soldatenkoek

Kampvuur: Chips

Extra tip: Vaak kunnen de overschotjes van het avondmaal in het ontbijt of in de soep verwerkt worden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen