Koken op kamp
Nog een maand en de vakantie begint. Dat wil zeggen dat je kinderen misschien ook wel op kamp vertrekken. Weet je wat ze daar te eten krijgen? Wij gingen even kijken bij de Scouts van Het Heilig Kruis Mechelen.
De voorbereidingen zijn het belangrijste. Je kookt immers voor een immens grote groep. Niet alleen voor de leden, maar ook voor de leiders die meegaan.Daarom is het essentieel om nu al een draaiboek op te stellen.
- Eerst en vooral stel je een keukenploeg samen. Zo ontstaan er geen onduidelijkheden. Het is ook deze keukenploeg die zich over het eten zal ontfermen.
- Tel goed na voor hoeveel personen je telkens eten moet voorzien. In het geval van Het Heilig Kruis Mechelen is dat voor zo’n 100 personen!
- Stel een realistisch buget op. Kijk naar het aantal personen en het aantal dagen dat je op kamp bent. In ons voorbeeld is het budget 3500 euro.
- Verdeel de taken. Je hebt een keukenploeg samengesteld, maar het is ook belangrijk dat ieder zijn taak kent. De evidente taken zoals aardappelen kuisen worden niet vergeten, maar denk ook aan iemand die verantwoordelijk is om al het materiaal mee te nemen, iemand die instaat voor het maken van foto’s. Dat is altijd leuk om achteraf terug te zien.
- In je draaiboek, noteer je op voorhand wat er gegeten zal worden bij elke maaltijd én wat hier allemaal voor nodig is. Ook qua hoeveelheid. Vergeet de vieruurtjes niet en de snacks die rond het kampvuur gegeten worden.
- Vergeet ook de drank niet!
Een kijkje in het menu?
De gerechten moeten eenvoudig en goedkoop zijn, gelust worden door groot en klein en genoeg variatie bevatten. Zorg voor een evenwichtige combinatie tussen zelf gerechten maken en makkelijke kant-en-klaar oplossingen. Bij Het Heilig Kruis Mechelen stond vorig jaar dit de eerste week op het menu:
Maandag | |
Middagmaal | Smosjes |
4-uurtje | Appels |
Avondmaal | Bloemkolen met worst + Chocomousse |
Kampvuur | Chips |
Dinsdag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Juliennesoep |
4-uurtje | Taart |
Avondmaal | Wraps + fruityoghurt |
Kampvuur | Chips en nootjes |
Woensdag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Pêche met tonijn |
4-uurtje | Appelsien |
Avondmaal | Scampi diabolo met rijst + mellowcake |
Kampvuur | Pizza |
Donderdag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Paprikasoep |
4-uurtje | Suikerwafel |
Avondmaal | Stoofvlees met patatjes en koude groenten + fruitsla |
Kampvuur | Chips |
Vrijdag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Pastasalade |
4-uurtje | Watermeloen |
Avondmaal | Cordon bleu, wortelen en gebakken patatjes + rijstpap met bruine suiker |
Kampvuur | Chips en nootjes |
Zaterdag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Wortelsoep met croutons |
4-uurtje | Centre wafels |
Avondmaal | Balletjes in tomatensaus met puree + appelsien |
Avondhapje | Pudding met hagelslag |
Kampvuur | Croque monsieurs |
Zondag | |
Ontbijt | Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter |
Middagmaal | Spinaziepuree met koolvis + Liègeois-pudding |
4-uurtje | Peren |
Avondmaal | Pêche met tonijn |
Avondhapje | Chocomelk met soldatenkoek |
Kampvuur | Chips |
Extra tip: Vaak kunnen de overschotjes van het avondmaal in het ontbijt of in de soep verwerkt worden.