Meest recente artikelen

Is elke dag een ei eten gezond? Dit zegt de wetenschap

Feit of fabel

Is elke dag een ei eten gezond? Dit zegt de wetenschap Artikel

Lang dacht men dat te veel eieren je cholesterol de hoogte in joegen, maar dat advies is achterhaald. Voedingsdeskundige Leen Steyaert legt uit waarom eieren perfect passen in een evenwichtig eetpatroon – en voor wie het toch beter is om wat te matigen.

Lang werd gedacht dat je niet meer dan drie eieren per week mocht eten. Dat advies is intussen achterhaald. "Volgens de Hoge Gezondheidsraad (2025) mag je als gezonde volwassene gerust één ei per dag eten", zegt voedingsdeskundige Leen Steyaert. "Een ei levert eiwitten, vitaminen en mineralen en past perfect in een gezond en gevarieerd eetpatroon."

De Hoge Gezondheidsraad plaatst wel een nuance. "Voor mensen met diabetes of een hoge cholesterol blijft de aanbeveling om de consumptie van eigeel te beperken tot drie eieren per week", klinkt het. In dat geval is het verstandig om samen met een diëtist te bekijken wat voor jou gezond is.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden: ook eieren in bereidingen tellen mee, bijvoorbeeld in quiche, gebak of mayonaise. Joanna Eksteen, gezondheidswetenschapper aan de KU Leuven, benadrukt ook dat de context belangrijk is: een gekookt ei op volkoren toast ≠ gebakken ei met spek en boter.

Heb jij ook een vraag over voeding en gezondheid? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle Lekker.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen