Meest recente artikelen

Zo kies je de juiste wijn, met sommelier Jennifer

Zo kies je de juiste wijn, met sommelier Jennifer Artikel

Je hebt weer een heerlijk menu bij elkaar getoverd. En dat maak je graag helemaal af met een glaasje wijn. Maar hoe kies je de topwijn die perfect bij je kookkunst past? Jennifer Silvius, de beste sommelier van België, helpt je op weg, zodat je straks zelf je eigen creatieve wijnkeuze kunt maken. Wedden dat je verrassend zult scoren bij je gasten?

Wie is Jennifer?

  • Jennifer Silvius (28)
  • In 2012 verkozen tot beste sommelier van België (Gault Millau Antwerp Wine Event).
  • Vond haar eerste slok wijn op haar 15de bitter en zuur: "Wijn moet je leren drinken."
  • Raakte in de ban van wijn door een collega die bevlogen over druiven kon praten.
  • Werkt al 9 jaar als sommelier, sinds 2011 in restaurant De Kristalijn in Genk. Sinds vorig jaar is ze de vaste sommelier van Lidl.
  • Geniet graag van wijn bij het eten, maar stopt na twee glazen om niet dronken te worden.
  • Vindt het een uitdaging om in deze mannenwereld gasten van haar kennis te overtuigen.
  • Houdt ervan om het beeld van wijn uit de supermarkt positief te beïnvloeden en mensen met een verrassend en kwalitatief assortiment te laten kennismaken.

Kiezen en proeven

  • Ontdek van welke druif je houdt: sauvignon blanc, chardonnay, grenache blanc, viognier; cabernet sauvignon, merlot, grenache noir, shiraz… Dat staat meestal op het etiket. In een restaurant kun je advies vragen aan de sommelier.
  • Drink geen wijn uit een klein bolletje, maar uit goede wijnglazen die iets hoger zijn of een grote kelk hebben. De wijn moet kunnen walsen in je glas! Zo komt het aroma goed los.
  • Om te proeven moet je zuurstof in je mond toelaten. Check dit met een pepermuntje: als je dit opzuigt met je mond dicht, is het niet zo pittig dan als je lucht meeneemt.

Perfect geserveerd

Serveer witte wijn niet te koud. Wijnen zonder houtlagering bij 8 à 10°C , houtgelagerde wijn schenk je bij 11 à 13°C. Zoete wijn komt het best tot zijn recht in kleine glazen bij 6 à 8°C.

Rode wijn heeft vaak lucht nodig. Maak je fles dus op tijd open, zodat de wijn al even heeft kunnen ademen. Een krachtige rode wijn karafeer je beter eerst.

Kennis van zaken

  • Vrouwen houden meestal minder van tannines en een droge smaak, maar gaan voor vol, fruitig en sappig. Mannen kiezen meer voor pit, power, body en hout.
  • Witte wijn bij vis en rood bij vlees? Geen absolute regel! Bij vis met pittige schaaldiersaus past een gekoelde rode wijn. Bij kwartel of kip met roomsaus kun je witte wijn drinken.
  • Trend: witte wijn bij je kaasschotel. Rode wijn past alleen bij blauwschimmelkaas of Hollandse kaas met grof zout. Bij brie of geitenkaas blokkeren de tannines de smaak van de kaas.
  • Decanteren doe je met wijn die droesem of depot bevat. Om dit perfect te doen, steek je een kaars aan en daarboven schenk je de wijn in de karaf. Door de kaars zie je wanneer het depot de flessenhals nadert. Dat is het moment om te stoppen.
  • Met karaferen geef je de wijn lucht. Dat betekent vaak een wereld van verschil. Door een 'harde' jonge wijn in een karaf te schenken, wordt de wijn soepeler en aangenamer.

5 toppers, voor jou geselecteerd

Riesling, Alsace Grand Cru Mambourg, 2012 – bij vis/schaal- en schelpdieren – € 7,99 bij Lidl

Jennifer Silvius: "Kenmerkend zijn de goudgele kleur en de aroma's van citrus met rijpe appel. De wijn heeft het unieke karakter van een Riesling met zijn hoge zuurheid en minerale toetsen. In de mond proef je een lichte zoete toets, waardoor de wijn perfect te combineren is met een licht pikante vismaaltijd."

 

J.P. Muller, Pinot Blanc Vin d'Alsace, 2012 – bij aperitief/vegetarisch – € 4,99 bij Lidl

Jennifer Silvius: "De wijn is helder van kleur met een ietwat groene toets en vertoont sterkere aroma's in de smaak dan in de geur. Deze witte wijn moet nu gedronken worden als aperitief of bij vegetarische gerechten, zoals gepocheerd ei met asperges en hollandaisesaus."

 

Château Belair-Coubet, Côtes de Bourg, 2010, Bordeaux – bij vlees – € 5,99 bij Lidl

Jennifer Silvius: "Deze wijn toont een robijnrode kleur met een lichtpaarse rand. De aroma's in de neus doen denken aan rijp zwart fruit, zoals bramen en zwarte bessen. De wijn is sterker uitgesproken in de mond, met tannines die een krachtige aanzet geven. Nu drinken tot 2018, en serveren bij vleesgerechten."

 

Château la Rose Châtain, Lalande de Pomerol, 2010 – bij vlees – € 8,99 bij Lidl

Jennifer Silvius: "Deze wijn heeft een robijnrode kleur met een paarse rand en kruidige aroma's van zwart fruit. De tannines op de voorgrond zijn rijp, maar nog erg jong. Uitstekend om te bewaren en te drinken tot 2022. Perfect bij verfijnde vleesgerechten zoals gekonfijte eendenbout."

 

Château Pontet Fumet Saint-Émilion Grand Cru 2007 – bij rood vlees – € 9,99 bij Lidl

Jennifer Silvius: "De wijn vertoont secundaire geuren van gekonfijt zwart fruit met lichte toetsen van chocolade en koffie. In de mond komt vooral donkere chocolade naar voren met zachte tannines. Elegante afdronk. Nu drinken tot 2015, en serveren bij rood vlees, zoals gegrild rundvlees met een saus van rode wijn."

 

Meer wijnen?

Nog meer verrassende wijnen vind je vanaf september in het vernieuwde wijnassortiment van Lidl. Het aanbod werd fors uitgebreid en wisselt elk seizoen. Zo ligt er tijdens de Château-weken vanaf 5 september een speciale selectie van 40 Franse wijnen in de rekken. Wees er snel bij, de voorraad van deze unieke wijnen is beperkt.

Meer info op www.lidl.be

Advertisement

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen