Meest recente artikelen

Is amandelmeel in cake gezonder dan bloem?

Vraag voor Karolien Olaerts

Is amandelmeel in cake gezonder dan bloem? Artikel

Wil je je cake soms eens wat gezonder maken, maar heb je geen idee hoe je dat kunt doen? Met amandelmeel misschien? We vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts ken je waarschijnlijk van haar blog Karola's Kitchen. Ze schreef ook al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Ze beantwoord dan ook met veel plezier jullie vragen. Deze keer: is amandelmeel in cake gezonder dan bloem?

Het antwoord van Karolien

"In de meeste bakrecepten kun je niet zomaar een ingrediënt vervangen door een ander, zonder (grote of kleine) gevolgen voor het eindresultaat van je gebak. Bakken verschilt in dat opzicht van koken, waar er in de meeste recepten wel ruimte is voor aanpassingen. Bakken is chemie: voor de juiste luchtigheid en textuur van je gebak zijn bepaalde ingrediënten en processen onmisbaar. Bloem is gemaakt van graan, zoals tarwe, en is daardoor rijk aan koolhydraten en zeer arm aan vet. Bloem bevat ook eiwitten, waaronder gluten, dat elasticiteit en stevigheid aan een deeg geeft. Amandelmeel (gemalen amandelen) heeft een andere samenstelling. Het bevat weinig koolhydraten en vijftig keer zoveel vet. Het bevat veel eiwitten, maar geen gluten, die in veel bakrecepten net een cruciale rol spelen."

"Beide producten hebben dus verschillende eigenschappen, maar dat maakt het ene niet 'gezonder' of 'ongezonder' dan het andere. Ze hebben beide hun kwaliteiten. Als je wenst te bakken met amandelmeel, ga dan op zoek naar een recept met amandelmeel, zoals mijn amandel-citroencake. Wat je wel kunt doen om een traditioneel recept wat voedzamer te maken, is de bloem vervangen door volkorenpatisseriebloem (die van Anco vind je in de betere supermarkt), om wat meer vezels en mineralen toe te voegen. Door de roomboter te vervangen door een plantaardig alternatief schroef je de verzadigde vetten drastisch terug. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat je het eindresultaat lekker vindt!"

Karolien's amandel-citroencake

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen