Meest recente artikelen

Waterkoker of pan op het vuur: wat is het zuinigst?

In euro's en in watt

Waterkoker of pan op het vuur: wat is het zuinigst? Artikel

Water koken doen we allemaal elke dag. Maar welke manier is nu het zuinigst? De waterkoker of een pan op het vuur? Of is de microgolf of een kokendwaterkraan misschien de beste optie?

We hebben in onze keukens heel veel opties om water warm te maken. De microgolf, kookplaat, kokendwaterkraan… En natuurlijk de waterkoker, het toestel dat er speciaal voor werd uitgevonden. Maar welke manier is nu het zuinigst?

Euro of watt?

Zuinig kan op twee manieren opgevat worden. Wil je water koken op de meest ecologische manier? Kijk dan naar het energieverbruik. Ben je zuinig op je centen? Dan telt de prijs van die energie mee. Om een bepaalde hoeveelheid water te verwarmen, heb je steeds dezelfde hoeveelheid energie nodig. Het is de snelheid waarmee je water verwarmt die varieert tussen toestellen. Hoe langer een toestel nodig heeft om water te verwarmen, hoe meer energieverbruik.

Waterkoker is het snelst

De waterkoker is het zuinigst wat de hoeveelheid energie betreft. Een kop water verwarmen duurt maar een halve minuut. Eén liter water duurt drie minuten. Het voordeel is dat de energie recht naar het water gaat. Bovendien schakelt het toestel vanzelf uit. Wat niet gezegd kan worden van je gasvuur of elektrische kookplaat.

Tips voor de waterkoker

  • Kook niet meer water dan je nodig hebt. Dat maakt het minder zuinig. Verwarm je vaak kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld voor een kop thee? Ga dan voor een kleiner model. Dat is nog zuiniger.
  • Zorg dat je het toestel regelmatig ontkalkt. Kalk op het verwarmingselement maakt dat het water trager opwarmt.
  • Toestellen waarvan het verwarmingselement in contact komt met het water, verwarmen sneller. Zit het in de bodem verwerkt, dan is je waterkoker wel makkelijker schoon te maken.

Microgolf of kookplaat

Andere toestellen verbruiken meer energie. In de microgolf duurt het 2 minuten voor je kopje warm is. Hij verbruikt daarbij dubbel zoveel stroom als de waterkoker. Op een gasvuur of elektrische kookplaat neemt het meer dan 3 minuten in beslag. Je verbruikt dan het driedubbele aan energie. Het verschil wordt nog groter als je meer water ineens verwarmt.

Sneller is niet goedkoper

Máár: gas is nog altijd goedkoper dan elektriciteit. Het gasfornuis is dan wel minder energiezuinig, in euro is het de zuinigste manier om water te koken. Heb je zonnepanelen dan scheelt dat natuurlijk wat je energiefactuur én ecologische voetafdruk betreft. Dan doe je tegelijk in euro je voordeel met een elektrisch toestel.

De kokendwaterkraan

Bij de kokendwaterkraan komt het kokend water meteen uit de kraan. Ze is zuinig als je naar het waterverbruik kijkt. Pasta of een eitje koken? Of water voor je instant noedelsoep? Je verwarmt alleen wat je nodig hebt. Ze verbruikt weliswaar energie om het water tegen het kookpunt te houden, maar hoeveel energie dat is, is afhankelijk van het type. Kies je voor het gemak van een kokendwaterkraan, ga dan voor één van de zuinige modellen: die verbruiken niet meer dan een spaarlamp.

Is inductie zuiniger dan een waterkoker?

Een inductieplaat verwarmt ongeveer even snel als een waterkoker. Bij dit slimme kookvuur gaat de energie rechtstreeks in de pan. Net zoals bij de waterkoker. Ook hier geldt dat je precies het juiste volume neemt. Moet je water weggooien, dan is dat verspilde energie. Bij een waterkoker kun je de hoeveelheid makkelijker inschatten dan bij een pan.

Kortom: kijk je naar het milieu, dan is inductie of de waterkoker het zuinigst. Maar alleen op voorwaarde dat je niet te veel water kookt. Investeer je niet in groene energie, dan is het gasvuur de goedkoopste manier. En natuurlijk is er ook de kostprijs van het toestel zelf. Dan ben je met de waterkoker het goedkoopste af.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen