Meest recente artikelen

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt?

En voldoende, hoeveel is dat?

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt? Artikel

Dat je genoeg moet drinken, dat weten we allemaal. Maar hoeveel is genoeg? En wat moeten we juist (niet) drinken? Karolien Olaerts licht toe.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

"Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt?"

Karolien: "In normale omstandigheden volstaat het om 0,8 tot 1 liter water te drinken. Vaak lees je als aanbeveling 1,5 liter per dag, maar dat is al met een ruime marge gerekend. Soms hoor je zelfs tot 2 liter per dag, maar dan gaat het al eerder over dieetpraatjes die niet op wetenschap gestoeld zijn. We moeten dus minder drinken dan we denken, omdat we vocht ook uit voeding halen. In de eerste plaats uit fruit en groente, maar ook uit melk, yoghurt, soep… Daarnaast tellen ook andere dranken – met uitzondering van alcohol – mee voor je vochtinname. Bij extreme hitte of een grote inspanning heeft je lichaam wél meer vocht nodig. Mensen met een nieraandoening moeten, afhankelijk van de situatie, ook meer of minder drinken. Ben jij echter een gezonde volwassene? Luister dan naar je lichaam. Ikzelf drink veel, omdat ik vaak dorst heb, maar het is dus niet nodig jezelf te verplichten die 1,5 liter te halen als je geen dorst hebt. Merk je toch dat je die liter per dag niet haalt, zet dan een karaf water met een glas op je bureau en neem onderweg ook altijd een waterflesje mee. Zo zul je je dorstgevoel niet meer negeren."

Probeer deze flavoured waters bijvoorbeeld eens

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen