Meest recente artikelen

Penne alla vodka: makkelijk recept voor een heerlijk gerecht

Trendy pasta

Penne alla vodka: makkelijk recept voor een heerlijk gerecht Artikel

Penne alla vodka is een simpele én helemaal vegetarische pasta. Op sociale media heeft het gerecht dan ook al vele (beroemde) harten veroverd. Nu dat van jou nog, en dat lukt vast met dit recept. Zo maak je 'm zelf.

Op Tiktok en co was penne alla vodka de voorbije maanden een echte trend. Zo was de penne alla vodka van topmodel Bella Hadid een ware hit. Hoog tijd dus om het eenvoudige pastagerecht ook hier in de kijker te zetten.

Het oorspronkelijke recept is helemaal vegatarisch maar goed nieuws voor de scampi-fans… Je favoriete schaaldier past perfect in een penne alla vodka. Je kunt ook een andere, gelijkaardige pasta nemen. Italianen vervangen de penne soms door rigatoni en voegen prosciutto toe aan de romige saus.

Little Italy

Het is een van de meest iconische Italiaanse gerechten. Nochtans is penne alla vodka nog niet zo heel oud. Het dateert van ergens in de jaren 1970 tot 80. En misschien is de pasta ook helemaal niet Italiaans van origine… Zo claimt ook de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap de uitvinding. In Amerika is het gerecht immers een van de populairste pastarecepten. Twee New Yorkse chefs beweren dan ook dat zij erachter zitten. Chef Luigi Franzese van restaurant Orsini in New York zou het – volgens z'n dochter -oorspronkelijk 'Penne alla Russa' hebben genoemd.

Heerlijke uitvinding

In Italië wordt het gerecht echter ook al sinds de jaren 70 – 80 klaargemaakt. Daar eist restaurant Dante in Bologna alvast de uitvinding op. Maar ook een Romeinse chef zegt penne alla vodka te hebben bedacht. Hij zou het verrukkelijke sausje hebben samengesteld in opdracht van een vodkamerk, om zo de drank te promoten bij de Italianen. Maar uiteindelijk is het helemaal niet belangrijk waar het recept vandaan komt. Het blijft nog altijd even heerlijk.

Zo maak je penne alla vodka

Ga zeker zelf aan de slag met ons recept voor pasta alla vodka. Wij maakten een heerlijke variant met pipe rigate – penne met een knikje die wat aan een pijp doen denken. De saus is echter helemaal hetzelfde als het oorspronkelijke gerecht. Laat gerust de scampi weg voor de traditionele vegetarische versie.

Nog meer TikTok inspiratie? Check www.tiktok.com/@libellelekker

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen