Meest recente artikelen

Hoe voorkom ik een hongertje 's avonds?

De tips van Karolien Olaerts

Hoe voorkom ik een hongertje 's avonds? Artikel

Thuiskomen met een knorrende maag, terwijl je nog aan het avondeten moet beginnen... Hou dan die snoepkast maar eens dicht! Karolien Olaerts geeft tips voor gezonde snacks.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

“Net voor het avondeten heb ik vaak al honger. Dan grijp ik naar chips of zoute nootjes. Heb jij tips om me daarvan af te helpen?”

Karolien: “Na het werk thuiskomen met gigantische honger en in de snoepkast beginnen te graaien… het is voor velen herkenbaar! Verlang je dan enorm naar zout, chips of andere vetrijke dingen, dan komt dat waarschijnlijk doordat je doorheen de dag te weinig gegeten hebt. Niet altijd bewust, maar misschien had je het te druk om te pauzeren, kwam je in de file terecht en had je geen snack mee… Zo zadel je je lichaam op met een energietekort, waarna het allerlei fysiologische reacties inzet om je naar het meest calorierijke eten te leiden. Dat is een overlevingsmechanisme dat stamt uit de oertijd, een tijd van honger en ontbering. Hou je dan maar eens van de chips, dat is quasi onmogelijk! Mijn tip is simpel: als je honger hebt, moet je eten. Een mandarijntje of een rijstwafel zal die honger niet opvangen. Zorg dus dat je voedzame en vullende snacks hebt klaarstaan om die momenten op te vangen. Denk aan een stevige hummus met gesneden worteltjes, een boterham met notenpasta of doe zoals ik en eet een cracker met een dikke laag cottagecheese, wat zwarte peper, bieslook en radijsjes. Ik ben een grote eter en heb op zulke momenten vaak grote honger, ik voorzie dus meestal ook verse soep. Dan warm ik een kop op om tijdens het koken al van te kunnen slurpen. Ik heb ook vaak kleine restjes over van ons avondeten. Die zijn te klein om als volwaardige portie te dienen, maar ik bewaar ze toch omdat ze ideaal zijn voor zo’n snackmoment. Belangrijk is dus: ga voor iets waaruit je genoeg energie haalt om je avondeten te halen.”

In deze recepten van Libelle Lekker vind je gezonde inspiratie

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen