Meest recente artikelen

Dit kun je allemaal doen met maïs

En het is meer dan dat je denkt!

  • Deel dit artikel:
Dit kun je allemaal doen met maïs Artikel

Mais is enorm populair in Zuid en Noord-Amerika, maar hier zijn de kolfjes nog een nobele onbekende. Hoog tijd dus om er meer mee te doen! Ontdek snel het ultieme maïs recept.

Met een maïs recept kan je echt alle kanten uit. Denk je aan maïs, dan denk je waarschijnlijk aan het blikje of de bokaal dat je net hebt geopend om als afwerking te gebruiken bij je chili con carne. Maar je kunt zoveel meer doen met die lekkere kolfjes.

De maïs die wij eten en waarmee we koken is suikermaïs, die vooral afkomstig is uit Amerika, Brazilië en Mexico. De maïs die hier in rijen op het veld staat, is snijmaïs en wordt vooral gebruikt als veevoer. Wat is jouw favoriete maïs recept?

Gegrilde maïskolven

Deze barbecuetrend leeft al een aantal jaren. Je kunt gehele maïskolven vers kopen met de schutbladeren of voorgekookt en vacuüm getrokken. De vacuüm getrokken maïs is handig als het snel moet gaan. Koop je de verse exemplaren, kook ze dan een tiental minuten in hun geheel met de bladeren.

Na het koken kun je de bladeren dan snel verwijderen zonder dat je last hebt van die kleverige draadjes die aan je handen blijven kleven. Nadien kun je ze grillen op de BBQ of serveren met boter en zeezout. Ook lekker met wat gesnipperde chilipeper.

Wist je dat in elke maïskolf zo’n 750 tot 1000 korrels zitten, verdeeld over 8 tot 24 gelijkmatige rijen?

 

Poppen maar

Gedroogde maïskorrels worden gebruikt om te poffen en zo popcorn van te maken. Het is de laatste jaren enorm populair als hapje, want het bevat veel minder calorieën dan chips en kaasblokjes. Maïskorrels zijn rijk aan vezels, vitamine B en magnesium. Gourmet popcorn – popcorn met een smaakje, denk aan karamel, bacon en tijm of parmezaan – is iets calorierijker en minder gezond.

Zin in een leuk popcorn recept?

Polenta uit Italië

Polenta wordt traditioneel gemaakt door de maïskorrels te malen tot meel en ze daarna minstens drie kwartier tot bijna een uur te koken in bouillon. Tegenwoordig koop je instantpolenta, die klaar is in een kwartiertje, in de supermarkt.

Je kunt de korrels gebruiken in een cake – ideaal voor mensen die glutenvrij eten. Of je kunt ze koken tot pap. De zachte polentapap is lekker bij Italiaanse klassiekers zoals ossobuco en ragù. Als de pap afkoelt, dikt ze in en kun je de polenta in stukken snijden en grillen of verwerken tot frietjes.

 

 

Ken je maïsmeel al?

Het heerlijk gele cornbread of de corn tortilla’s. Het zijn maar enkele van de toepassingen met maïsmeel. Hierbij wordt de gehele maïskorrel gemalen. Verwar het dus niet met maïszetmeel: dit bevat enkel de geraffineerde zetmelen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.