Meest recente artikelen

Het ultieme recept voor quiche lorraine

Zo maak je die Franse klassieker

Het ultieme recept voor quiche lorraine Artikel

Nooit meer een quiche lorraine met een zompige bodem of te lopende vulling, kan dat? Ja hoor, redactrice Jolien testte verschillende methodes en deelt nu haar ultieme recept met jullie.

1 Gaar de vulling vooraf

Jolien: "Gaar de ingrediënten voor de vulling vooraf. Het lijkt verleidelijk om ze rauw in je quiche te doen omdat ze toch nog in de oven moet, maar geloof mij: het is niet hetzelfde. Groenten zoals prei laten vocht los, waardoor de vulling nat wordt en de eieren niet genoeg 'kracht' hebben om alles samen te houden. Vlees en vis bak je eerst aan, groenten zoals prei en courgette stoof je en andere groenten zoals asperges en broccoli blancheer je. Zelfs bladgroenten zoals spinazie blancheer je het best kort en knijp je goed uit. Je krijgt trouwens zo nog meer smaak in je quiche! Bedenk wel: hoe langer je groenten aanstooft, hoe minder volume je overhoudt en hoe meer groenten je nodig hebt om je taart te vullen."

"Voor de quiche lorraine bak ik 200 gram spekjes 8 tot 10 minuten, tot ze gaar zijn, maar niet krokant. Intussen snij ik het taaiste groen van twee stengels prei en snij ik het wit in fijne reepjes. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Stoof in dezelfde pan de prei aan. Voeg een beetje zout en eventueel wat peper toe."

2 Laat afkoelen!

"Een tweede cruciale factor: laat je vulling altijd afkoelen én uitlekken voor je ze op het bladerdeeg legt."

3 Leg het deeg in de vorm en prik gaatjes

"Leg 1 vel bladerdeeg losjes in de vorm. Duw de randen aan met je duim en zorg dat er geen lucht onder het deeg zit. Prik gaatjes met een vork, zodat het deeg minder fel naar boven komt in de oven. Zo zal ook het vet zich goed verspreiden en kan het bladerdeeg gelijkmatig uitbakken. Tip: het overtollige deeg aan de kantjes kun je afrollen met je handen of een deegrol."

4 Bak blind voor… of niet?

"Voor mij is er maar één manier om een vederlichte en knapperige bodem te krijgen: blind voorbakken! Ja, dat vraagt iets meer tijd, maar die is het meer dan waard. Hoe je blind bakt, lees je hier. Op een Amerikaanse blog las ik dat je de voorgebakken bodem meteen moet insmeren met een dun laagje eiwit. Je kunt de bodem dan eventueel nog enkele minuutjes in de oven zetten zodat het eiwit goed opdroogt. Het laagje gaat stollen en beschermt de bodem tegen de vochtige vulling, waardoor het deeg knapperig blijft. Hou je eidooier bij, die heb je straks nog nodig."

5 Klop het eimengsel

"Het eimengsel bestaat vanzelfsprekend uit ei en room. Je kunt eventueel melk gebruiken, maar ik hou van de volle smaak van room. De verhouding varieert enorm van recept tot recept. Algemeen geldt: gebruik niet minder dan 1 ei per 100 milliliter room, want dan wordt het te lopend. Eerlijk? Ik vind zelfs dat nog ietsje te dun. Je kunt een lepeltje bloem toevoegen, of – nog lekkerder – 1 extra eidooier voor meer binding en smaak. Ik ga voor 4 eieren met 2 extra eidooiers en 400 milliliter room. Kruid royaal met peper en zout, en eventueel met wat versgeraspte nootmuskaat, zoals Julia Child suggereert. Klop het mengsel los, en gebruik de laatste 30 seconde een mixer zodat het mooi schuimig wordt. Zo verdelen de smaken zich goed en zullen de spekjes niet meteen naar de bodem zakken."

6 Voeg alle componenten samen

"Gooi niet alles zomaar op je quichebodem. Verdeel eerst de afgekoelde en uitgelekte prei over de bodem, gevolgd door de helft van het spek. Giet nu het schuimige eimengsel erin. Zorg dat je niet over de rand gaat! Doe pas op het einde de rest van de spekjes erbij. Hierdoor zullen ze meer bovenaan blijven zitten, waardoor het spek mooi verspreid zit over je hele quiche."

7 Bak in de oven

"Bladerdeeg is heel gevoelig voor de oventemperatuur en moet redelijk heet gebakken worden. Een oventemperatuur tussen 180°C en 220°C is het best om het deeg mooi te laten rijzen en krokant te bakken. Als je een kant-en-klare variant (lees hier waar je de lekkerste koopt) gebruikt, kijk je het best naar de aanwijzingen op de verpakking. Zet de quiche met vulling – maar zonder bakvorm als hij goed is voorgebakken – op een rooster in het midden van de oven. Na 30 minuten bakken is de quiche klaar, maar check altijd even of de vulling vast genoeg is (dat doe je zo). Is hij nog beweeglijk in het midden? Laat hem dan nog even staan."

8 Ontvorm en laat afkoelen op een rooster

"Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, haal je de quiche uit de vorm en laat je 'm afkoelen op een rooster. Weersta de drang om 'm meteen aan te snijden. Het is beter om de quiche wat tijd te geven voor je hem serveert. Dat om twee redenen: het zorgt dat het eimengsel goed stolt én dat de smaken goed vermengen. Een quiche recht uit de oven smaakt vaak flauw. Gun 'm dus zeker 15 minuten om te rusten."

Een restje quiche? Lees hier of je het kunt invriezen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen