Meest recente artikelen

Zo krijg je een aangebrande pan weer blinkend schoon

Schrobben maar!

  • Deel dit artikel:
Zo krijg je een aangebrande pan weer blinkend schoon Artikel

Oei, te druk met Facebooken en nu is de pan met worteltjes aangebrand ... Opnieuw beginnen in een schone pan dus, en straks maak je de aangebrande pan met deze trucjes snel weer blinkend schoon!

Een aangebrande pan laat je best niet nog eerst een hele avond staan voor je ze begint schoon te maken. Laat ze eerst een beetje afkoelen zodat je je niet verbrandt bij het schoonmaken (maar dompel ze níét onder in ijskoud water, daarvan kan ze vervormen) en verwijder alles wat je met een keukenpapiertje kunt verwijderen. Giet dan heet water in de pan en laat ze zo staan tot je ze kunt gaan schoonmaken.

Welk materiaal?

Niet elke pan mag je op elke manier schoonmaken. In een aluminium pan of kookpot mag je bijvoorbeeld geen soda gebruiken, en in een geëmailleerde pan mag je niet urenlang zuren laten inwerken, dat kan het laagje emaille beschadigen. Verder moet je ook opletten met schuursponsjes op gevoelige oppervlakken, zoals een antiaanbaklaag. Je hebt geen speciale schoonmaakproducten nodig om je pannen schoon te maken. Voor alle methodes die we hieronder beschrijven, vind je de benodigdheden terug in je voorraadkast. Maar: meng nooit zomaar verschillende producten om de pan schoon te maken, ook al komen ze gewoon uit je voorraadkast. Soms kunnen de producten raar reageren op elkaar, met giftige dampen of onherstelbare beschadigingen tot gevolg.

Aan de slag

1 Met afwasmiddel

Zet de aangebrande pan of kookpot weer op het vuur met een bodempje water en een scheutje afwasproduct. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Maak met een houten lepel de aanbaksels los. Giet het water weg, was de pan af met een sponsje of vaatdoek.

2 Met azijn

In plaats van afwasmiddel, kun je ook een kopje azijn toevoegen aan het water en aan de kook brengen. Doe er 2 eetlepels baksoda bij. Het mengsel zal gaan bruisen. Laat het 10 minuten inweken en schrob vervolgens de pan uit.

3 Met baksoda

Hielp methode 2, koken met azijn en baksoda, niet? Maak dan een papje van baksoda en een beetje water en schrob daarmee de pan.

4 Met zout

Strooi enkele eetlepels gewoon keukenzout in je pan (zonder antiaanbaklaag!), snij een citroen doormidden en schrob hiermee de pan zodat de aanbaksels loskomen. Giet vervolgens heet water in de pan met het zout en laat opkoken. Laat het zout water 10 minuten inwerken en giet het dan weg. Was de pan goed af met een schuursponsje.

5 Met cola

Voor de luie schoonmaker. Giet een blikje (echte) cola in de nog warme pan en laat enkele uren weken. De aanbaksels zullen vanzelf loskomen. Was de pan af, klaar.

6 Met een vaatwastablet

Zelfs hardnekkige aanbaksels krijg je weg door een half vaatwastablet in de pan te doen, daar heet water over te gieten en de pan zo een nachtje te laten weken. De volgende dag komen alle aanbaksels vlotjes los en kun je alles makkelijk afwassen. Spoel goed na met water.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen