Meest recente artikelen

Moet je testen: zelf pompoenboter maken

Voor op toast, pannenkoeken, ijsjes, ...

  • Deel dit artikel:
Moet je testen: zelf pompoenboter maken Artikel

Eindelijk herfst! En daar horen natuurlijk pompoenen bij. Dat we ze graag roosteren, in een quiche verwerken en er soep van maken, wist je al, maar nu hebben we nóg iets nieuws ontdekt: pompoenboter! Deze zalige spread is het ideale extraatje bij al je zoete gerechten.

Pompoenboter?

Pompoenpuree kennen we allemaal, maar onze nieuwe obsessie is misschien nog iets minder bekend in België. Pompoenboter is een spread die overgewaaid is uit Amerika, waar pompoenen zo mogelijk nog populairder zijn dan hier.

De naam is misleidend, want er komt geen gram boter aan het recept te pas. Amerikanen hebben gek genoeg de gewoonte om naar zoete spreads te verwijzen met de term butter. Speculaaspasta wordt er bijvoorbeeld cookie butter genoemd.

Lekker bij …

Pompoenboter maakt al je herfstige zoetigheden nóg lekkerder. Besmeer er bijvoorbeeld je pannenkoeken of toast mee, roer het door je granola ‘s ochtends of vul er taartjes uit zanddeeg mee op.

Welke pompoen?

Je kunt bijna elke soort eetbare pompoen gebruiken voor pompoenboter. Wij gaan meestal voor een restje butternut of hokkaido, maar in principe kun je ook een grote pompoen gebruiken (de smaak zal dan wel minder uitgesproken zijn).

Het recept

Het basisingrediënt van pompoenboter is een goede pompoenpuree. Sommige winkels verkopen die puree in blik, maar geef toe: ‘t is toch veel leuker om ‘m zelf te maken? Hieronder lees je hoe je ‘t aanpakt.

Ingrediënten:

  • 500 g pompoenpuree
  • 75 g bruine suiker
  • 25 ml esdoornsiroop (maple syrup)
  • 60 ml appelsap
  • Klein scheutje citroensap
  • 2 kl speculaaskruiden
  • Snuifje zout

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot en roer goed door elkaar.
  • Breng naar het kookpunt en laat zachtjes doorkoken voor een halfuurtje. Vergeet niet om af en toe te roeren!
  • Proef en voeg zo nodig nog wat citroensap, suiker of kruiden toe.
  • Laat afkoelen en schep in een gesteriliseerde bokaal.

Deze héérlijke pompoenboter blijft 2 weken goed in de koelkast, maar je kunt ‘m ook invriezen!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen