Meest recente artikelen

Wist je dat wijn niet (altijd) vegetarisch is?

Vegetariërs, opgelet!

  • Deel dit artikel:
Wist je dat wijn niet (altijd) vegetarisch is? Artikel

Dat vegetariërs geen vlees en vis eten, weten we allemaal, maar soms komen dierlijke producten ongemerkt voor in producten waarvan je het niet zou verwachten. Wijn bijvoorbeeld!

Een product is vegetarisch wanneer het geen vlees en vis bevat en ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht, zoals gelatine, stremsel en vislijm. Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.

Je zou denken dat wijn gemaakt is van druiven en dus per definitie vegetarisch en zelfs veganistisch is, maar dat klopt niet. De wijn zelf is dan wel plantaardig, maar na het hele proces van fermentatie en rijping zweven er nog allerlei deeltjes rond in de wijn. Dit zijn bijvoorbeeld restanten van de druivenschillen of gistcellen. Als je lang genoeg wacht, verdwijnen deze deeltjes vanzelf, maar producenten willen vaak dat het snel gaat en daarom wordt een wijn ‘geklaard‘, zodat de wijn sneller mooi helder wordt. En aan dat proces komen vaak dierlijke producten te pas.

Het klaringsproces gebeurt namelijk vaak met verse eiwitten. De meest gebruikte producten zijn eiwitten, caseïne (een eiwit uit melk), gelatine (uit bindweefsel van dieren) en vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas). Ook verschillende bieren en vruchtensappen worden op deze manier helder gemaakt.

De verpakking

Achterhalen of een wijn vegetarisch is, is echter niet zo eenvoudig. Omdat de dierlijke producten enkel tijdens het productieproces gebruikt worden en dus geen echte ingrediënten zijn, is het namelijk niet verplicht om ze op de verpakking te vermelden. Maar geen nood, vegetarische (en veganistische) wijnen bestaan natuurlijk wel.

Is een vegetarische wijn dan altijd troebel? Zeker niet, klaring kan namelijk ook gebeuren met plantaardige middelen, zoals bentoniet (een kleiachtig mineraal) of met plantaardige eiwitten (zoals gedroogde kikkererwten). Bentoniet wordt vaak gebruikt bij biologische wijnen. Wie een vegetarische wijn wilt, neemt dus best een kijkje tussen de bio-wijnen. Toch zijn bio-wijnen niet altijd vegetarisch of vegan. Wil je het echt zeker weten? Ga dan voor een wijn met het ‘vegan’ logo.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen