Meest recente artikelen

Zo maak je de beste profiteroles

Wat je zelf doet, doe je beter!

Zo maak je de beste profiteroles Artikel

Wie kan er nu nee zeggen tegen profiteroles? Soesjes zijn oh zo heerlijk en ... eigenlijk niet eens zo moeilijk om te maken!

1

Start met het soezenbeslag. Hier vind je tal van recepten voor, maar ze hebben allemaal dezelfde basis: bloem, eieren, boter en vocht. Toppatissier Roger Van Damme zweert bij een combinatie van water en melk.

 

2

Verwarm 125 ml water met 125 ml melk geleidelijk in een kookpot. Voeg 100 g boter op kamertemperatuur toe in stukjes. Laat de boter rustig smelten.

 

3

Voeg 180 g bloem en een snuifje zout toe. Zet het vuur laag en meng alles met een houten lepel tot een mooie deegbal. Een stevig werkje, maar een goede opwarming voor wat komt. Haal de pot van het vuur en laat het beslag afkoelen.

 

4

Voeg één voor één 5 eieren toe aan het afgekoelde deeg. Roer elk ei krachtig door het deeg tot het er helemaal in verwerkt is. Roer tot het deeg soepel is en het elk ei heeft opgenomen.

 

5

Bedek een ovenplaat met bakpapier. Doe het beslag in een spuitzak en spuit egale toefjes van het deeg. Hou afstand want ze verdubbelen bijna in omvang! Bak ze 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Zet de oven af, maar laat de soezen er nog even in staan. Open de oven in geen enkel geval, want dan valt er niet veel meer de profiteren van je profiteroles!

 

6

Maak de chocoladesaus. Verwarm 100 ml water met 100 g suiker in een steelpannetje tot je een siroop krijgt. Laat er al roerend 200 g fondantchocolade in stukjes in smelten. Meng er ten slotte een klontje boter door voor een glanzende saus.

 

7

Haal de soesjes uit de oven. Soesjes worden uiteraard pas profiteroles als ze een vulling krijgen. Gebruik hiervoor slagroom of banketbakkersroom.

 

8

Maak met een scherp mesje een gaatje onderaan in de soezen. Doe de vulling naar keuze in een spuitzak en spuit die voorzichtig in het gaatje tot de soes opgevuld is. Herhaal dit met alle soesjes.

 

9

Stapel de profiteroles op elkaar. Giet er de lauwe, glanzende chocoladesaus over.

 

3x anders

De hartige versie

Meng na de eieren 100 g van je favoriete kaas door het beslag. Vul de soesjes na het bakken met hammousse.

 

De wauw versie

Bouw een soezentoren en werk die af met witte-chocoladesaus, frambozen en geraspte fondantchocolade.

 

De light versie

Vul de profiteroles met room die je opklopt met wat agavesiroop en het binnenste van een vanillestokje.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Nu kun je zelf aan de slag!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen