Meest recente artikelen

Zo kom je slank de feestdagen door

Lief voor je lijn tijdens de feesten

Zo kom je slank de feestdagen door Artikel

Krijg jij het al benauwd als je nog maar denkt aan al dat eten en drinken tijdens de feestdagen? Geen paniek: met onze tips in het achterhoofd kan je gerust genieten van al dat lekkers zonder je slanke lijn te verliezen.

Deze dingen helpen je je lijn te behouden

Voor je vertrek een gezonde snack eten

Als je met een lege maag naar een etentje vertrekt, loop je veel meer kans om hapjes te eten uit honger dan uit zin. Eet daarom thuis nog een gezonde snack (wat rauwe groenten, een bord soep, een handvol noten …). Op die manier zal je niet zo snel geneigd zijn om elk hapje aan te nemen of te veel brood te eten.

 

Voordien bedenken wat die avond je porties zullen zijn

Kerstfeestjes zijn vaak erg druk, waardoor je uit het oog verliest hoeveel je eigenlijk aan het eten bent. Leg daarom voor jezelf vast hoeveel je van elke gang zult eten (bijvoorbeeld 2 hapjes, 1 voorgerecht, 2 porties groenten, 4 kroketjes enzovoort) en houd je eraan. Zo ga je bewuster om met je eten en zul je er ook meer van genieten.

 

Verstandig kiezen

Gek op ijstaart of grote fan van pommes duchesse? De feestdagen hoeven écht geen marteling te zijn. Je mag jezelf gerust laten genieten van je favoriete eten. Weet van welk eten je écht gelukkig wordt en geniet er zonder schuldgevoel van, en let wat meer op bij andere notoire dikmakers.

 

Zelf een etentje organiseren

Ten slotte een logische tip: als je zelf een feestje organiseert, heb jij in handen wat er op tafel komt. Zo kan je van bij de bron regelen hoe (on)gezond het eten dat geserveerd wordt precies is. Bovendien voel je je dan niet verplicht om heel je bord leeg te eten uit beleefdheid tegenover de gastheer of -vrouw.

 

Deze dingen doe je beter niet

Heel de dag niets eten ‘ter voorbereiding’

Veel mensen denken dat het slim is om gedurende de dag voor een feestje niets of erg weinig te eten. Dat is eigenlijk net een slechte reflex: op die manier honger je jezelf uit en zal je geneigd zijn om ‘s avonds veel meer te eten. Probeer gewoon te eten zoals je elke dag eet.

 

Diëten om te compenseren

Het is absoluut niet nodig om te diëten om zwaardere maaltijden tijdens de feestdagen te compenseren, zowel ervoor als erna. Onderzoek wijst uit dat je beter gewoon gezond eet en sport zoals je anders zou doen.

 

Veel alcohol drinken

Bij een feestmaal hoort ook een lekker glaasje, maar in veel alcoholische dranken zitten heel wat verborgen calorieën. Zo bevat een glas bier zo’n 100 kcal, een glaasje droge witte wijn 70 kcal en een glas cava 75 kcal. Wissel genoeg af met water en zorg ervoor dat je zeker geen alcohol drinkt om je dorst te lessen.

 

Je doel voor jezelf houden

Als je enkel met jezelf de deal sluit om bewust te eten, verbreek je die belofte veel gemakkelijker dan wanneer je je doelen deelt met iemand anders. Licht je een andere gast in over je plannen, dan heb je een gevoel van controle.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen