Meest recente artikelen

Lekker smullen van varken met kerst

Feestvarkentje

  • Deel dit artikel:
Lekker smullen van varken met kerst Artikel

De meest geliefde gast óp je feesttafel dit jaar? Het feestvarken! Verschillende stukjes, verschillende bereidingen... maar allemaal even lekker. Perfect voor kerst!

Helemaal hip

‘Pork belly’, broodjes pulled pork…: varkensvlees is hét vlees van het moment. Vooral de rug en buik worden steeds populairder. Het geheim? Het vlees is zowel sappig als knapperig, toch als je het de tijd geeft om op lage temperatuur te garen. Laat dat nu precies dé hipsterbereiding van het moment zijn.

Kies het juiste stukje

Welk stuk varkensvlees je gebruikt, bepaalt voor een groot deel de smaak. Ons advies? Kies zorgvuldig, en ga voor rassen die goed dooraderd zijn met vet, waardoor ze een fantastische smaak krijgen. En kies voor varkens die goede voeding krijgen, want ook dat heeft invloed op de smaak van je vlees.

Onze favorieten:

Brasvar

Het Brasvar-varken is een kruising tussen een York-varken en een Duroc-varken, waarbij de genen van het Duroc ervoor zorgen dat het vlees mooi dooraderd is met vet en zo een vol aroma krijgt. Bovendien krijgt het varken een unieke voeding, wat het een echte smaakbom maakt.

Duke of Berkshire

De Berkshire is een authentiek oud-Engels varkensras. De smallere en fijnere spiervezels zorgen voor mals vlees met een fantastische zachte smaak. Ook het vegetarisch meergranenvoeder draagt daartoe bij.

Duroc d’Olives

De varkens ‘Duroc d’Olives’ zijn een kruising van Duroc met York en Landras. De naam d’Olives verwijst naar de typische voeding: pure granen, aangevuld met olijfolie als vetbron. De olie proef je niet, maar maakt het vlees wel zachter en smaakvoller.

Glorius

De vleesvarkens van Glorius krijgen kruiden zoals tijm, rozemarijn en kurkuma in hun voeding, samen met eigen gekweekte granen. De kruiden zorgen voor een varken in topconditie, met lekker en mals varkensvlees als resultaat.

Mangalica

Mangalica is een sterk ras dat in openlucht gekweekt wordt en de kans krijgt om traag te groeien. Hun ferme speklaag zorgt voor een karaktervolle smaak.

Lekkere feestrecepten met varkensvlees

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Feestelijke brochettes

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenskroontje met originele kruidenkorst

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Stoofpotje van varkenswang met Rodenbach

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Geglaceerd hammetje met knolselder

Lekker voor erbij

.

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Salade met rode bietjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gesmoord witloof met citrusschil

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen