Studentenrecepten die je in de microgolfoven kunt klaarmaken

1 Macaroni met kaas en hesp

Vul een grote soepkop of mok voor de helft met pasta (spirelli, strikjes, macaroni…). Overgiet met water, tot de pasta net onder staat. Zet 5 minuten op vol vermogen, roer om (en voeg indien nodig nog wat water toe), zet opnieuw 2 minuten op vol vermogen (en voeg indien nodig wat water toe) en check vervolgens of de pasta al dente is. Is dat niet het geval, zet dan weer 1 minuutje op, is het wel het geval voeg dan een handje gemalen kaas toe (het lekkerst is een mengeling van verschillende soorten kaas) en 1 el hamblokjes. Schep goed om – er moet ook nog een klein bodempje water in je kop staan. Laat een minuutje staan zodat de kaas kan smelten en zet dan nog 30 à 60 seconden in de microgolfoven. Klaar!

2 Shakshuka


Tomatensaus, een eitje, wat kruiden en toast, meer is er niet nodig voor deze shakshuka. Bekijk het recept hier.

3 Tortizza

Leg een grote tortilla op een bord en bestrijk met wat overgebleven spaghettisaus. Beleg met fijngesneden ham of salami, champignons en reepjes ui, en bestrooi met gemalen kaas. Verwarm 2 minuten in de microgolfoven op vol vermogen, tot de kaas gesmolten is.

4 Risotto met champignons

Doe 1 kl boter in een grote mok of een ovenschaaltje en doe er 1 el gesnipperde ui in.  Zet 1.30 min. in de microgolfoven op vol vermogen. Roer na 30 seconden even om. Voeg 1/4 teentje knoflook (fijngesneden) toe, 50 g risottorijst (arborio of carnaroli) en 125 ml groentebouillon. Dek af met microgolfovenfolie en verwarm 2 minuten op half vermogen. Haal de folie weg en roer om. Voeg indien nodig wat extra bouillon toe. Verwarm nogmaals 2 minuten op half vermogen. Voeg dan 1 à 2 el witte wijn toe samen met wat fijngesneden champignons. Dek opnieuw af met microgolfovenfolie en verwarm nog 2 minuten op half vermogen. Voeg de blaadjes van een takje tijm toe en verwarm nog 1 minuut op half vermogen. Kruid met peper en zout, voeg een flinke eetlepel parmezaan toe en een klontje boter en laat nog een minuutje staan. Roer goed om en serveer.

5 Gepofte aardappel met zure room en kruiden

Prik gaatjes in twee middelgrote (en goed gespoelde) aardappelen en leg ze, met 2 eetlepels water, in een schaal met deksel voor de microgolfoven. Stoom de aardappelen 4 minuten op 700 Watt, draai ze om en laat ze nog eens 4 minuten garen op 700 Watt. Haal ze uit de microgolfoven en laat 10 minuten afgedekt nagaren. Maak ondertussen je vulling: hak 2 eetlepels verse kruiden fijn en meng ze met 3 eetlepels zure room (of plattekaas), wat peper en zout. Snij je aardappelen open, lepel er wat van de kruidensaus op en serveer met een slaatje.

Gerelateerde artikelen