Meest recente artikelen

Muesli, cruesli & granola: dit is het verschil

Weetje

  • Deel dit artikel:
Muesli, cruesli & granola: dit is het verschil Artikel

Granola, muesli, cruesli: alledrie lekker met wat yoghurt (of melk) en populair als ontbijt. Maar weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen deze 3? Wij zochten het voor je uit.

Vroeger at iedereen muesli, toen was er de granola hype en af en toe eten we ook een kommetje cruesli. Heel erg lekker allemaal, maar wat is het verschil eigenlijk?

Muesli

Muesli is een mix van granen. Vaak worden er ook noten, pitten, gedroogd fruit en smaakmakers als chocolade, rozijnen of kokosrasp aan toegevoegd. Muesli is in principe ongezoet en ongeroosterd. ‘In principe’ zeggen we, omdat je in de winkel vaak gesuikerde varianten tegenkomt. Maak daarom je muesli dus best zelf.

Cruesli

Hoewel wij de naam cruesli vaak gebruiken voor allerlei soorten krokante muesli, is cruesli eigenlijk de merknaam voor de krokante muesli van Quaker. Cruesli verschilt dus niet veel van muesli, buiten dat hij in boter of ander vet gebakken is. Meestal worden hier ook geraffineerde suikers aan toegevoegd. Daarom is hij naast heerlijk krokant ook lekker zoet. Cruesli is dus eigenlijk het ongezonde broertje van muesli. Maar toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Dat bewijst bijvoorbeeld onze huiskok Sandra Bekkari met haar homemade cruesli met chocolade.

Granola

De granola hype is ondertussen dan wel overgewaaid, maar dat maakt dit zalig ontbijtje niet minder lekker. Granola bestaat uit granen en stukjes gedroogd fruit. Dit word gebakken in een laagje olie, vaak kokosolie, en wordt vaak ook gezoet met natuurlijke zoetstoffen als honing of ahornsiroop voor een zoete, krokante smaak. Granola is dus eigenlijk de gezonde variant van cruesli. Maak hem liefst zelf, want de varianten uit de winkel zijn vaak gezoet met geraffineerde suikers en vallen dus eerder onder de noemer cruesli. Druk hier voor het recept.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen