Meest recente artikelen

Hoera, de artisjok is terug!

Artisjok bereiden, zo doe je dat

Hoera, de artisjok is terug! Artikel

De artisjok is een echte zomertopper. Heerlijk subtiel van smaak, en super veelzijdig. Mmm, heb je al eens artisjok op de grill geprobeerd?

Een artisjok koken en klaarmaken, het is niet zo eenvoudig. Artisjokken zijn bloemknoppen van een distelplant. Ze zijn groen (tot grijs-groen of paars-groen) en bestaan uit blaadjes of schubben. De artisjokbodems of het artisjokhart wordt als een delicatesse beschouwd. Artisjokken worden voornamelijk geïmporteerd uit het Middellandse-Zeegebied, maar vooral uit Frankrijk.

Artisjok kopen

Let er bij de aankoop op dat de artisjok niet te veel bruine blaadjes (schubben) vertoont, dat de stengel stevig aanvoelt en dat de knop nog gesloten is. De grootte van de artisjok hangt af van het ras en zegt dus niets over de kwaliteit. Artisjokbodems zijn ook in blik verkrijgbaar.

Hoe bewaar je een artisjok

Je bewaart een artisjok het beste in de koekast, in een vochtige doek gewikkeld, anders zal de artisjok uitdrogen. Je kan ze maximum één week bewaren.

Artisjok bereiden

  1. Voor je de artisjok gaat koken, breek je de steel eraf en verwijder je de harde onderste blaadjes. Snij dan de steelaanzet met een scherp mes vlak af en wrijf in wat citroensap.
  2. Kook de artisjok in gezouten water met wat citroensap gedurende minimum 20 minuten. Wanneer de blaadjes gemakkelijk loskomen, is de artisjok gaar. Enkel de zachte stukken van de blaadjes en de bodem zijn eetbaar. De bedoeling is dat je de blaadjes één voor één van de artisjok trekt en dipt (warm of koud) in een lekker sausje tot je de bodem bereikt. Dit gedeelte is een ware lekkernij.
  3. Tussen de laatste blaadjes en de bodem zit nog een vezelige laag, het zogenaamde hooi. Dit moet je verwijderen. Kook nooit artisjokken in een aluminium of ijzeren pan, want daarin krijgen de artisjokken een grijze kleur.

Zin in artisjokken? Dit zijn de lekkerste recepten met artisjok:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen