Meest recente artikelen

Nét zo lekker als kabeljauw!

Deze witte visjes zijn duurzaam, lekker én budgetvriendelijk!

Nét zo lekker als kabeljauw! Artikel

Alles wat je met kabeljauw klaarmaakt, kun je natuurlijk ook met ándere witte vis maken. Wat dacht je van schelvis, koolvis, pollak, leng of heek bijvoorbeeld?
Laat je inspireren!

Waarom we zo dol zijn op kabeljauw? Het witte visvlees is gelaagd, mager en neutraal van smaak, waardoor hij populair is bij groot én klein, of je hem nu bakt, stooft, pocheert of frituurt. De aanvoer van kabeljauw is van juni tot december, maar door overbevissing staat het kabeljauwbestand in onze Noordzee erg onder druk, waardoor dit visje niet bepaald goedkoop is. Filets van de staart vallen alvast voordeliger uit dan dikke haasjes.

Ken je deze betaalbare en duurzame alternatieven al?

Schelvis wordt in Groot-Brittanië volop gebruikt voor fish and chips. Het visvlees is wit, mager, licht zoetig en iets losser van structuur. Voor alle bereidingen met kabeljauw kun je dus evengoed schelvis nemen. In de winkel vind je hem tegenwoordig vooral in de vorm van mooie haasjes. De aanvoer van schelvis is van juni tot en met februari.

Koolvis (of zwarte koolvis) en pollak (witte koolvis) worden vooral dankbaar in de visindustrie gebruikt voor fishsticks, diepgevroren 'visplankjes', vissalade en zelfs surimi. Maar ook in jouw keuken kun je deze vissen perfect gebruiken, vooral in curry's, brandades, stoofpotjes en alle bereidingen waarbij de vis niet noodzakelijk heel hoeft te blijven. Deze twee visjes worden wel eens met elkaar verward, zeker doordat het visvlees van de zwarte koolvis witter is dan dat van de witte koolvis of pollak, dat eerder grijsachtig is. De smaak is, net zoals die van kabeljauw, neutraal. De aanvoer is van mei tot en met januari, en de prijzen zijn onklopbaar laag.

Heek is heel wat minder bekend en dus ook minder geliefd dan kabeljauw, maar het visvlees is ook gelaagd en even lekker. Net als dat van leng, dat wel veel vaster is, waardoor je het niet alleen kunt bakken, stoven en pocheren, maar ook perfect kunt grillen. Heek vind je vooral van juli tot en met januari in de winkel, leng van september tot en met maart. Beide soorten zijn lekker, budgetvriendelijk én duurzaam… zeker eens proberen, dus!

En dan is er ook nog de tere wijting, met zacht en gelaagd visvlees. Heel mager en licht verteerbaar, maar iets moeilijker om heel te houden tijdens het bakken. Koop deze filets dus liefst met vel. Maar verder een prima visje dat z'n bescheiden prijs meer dan waard is.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen