Onze 10 ultieme tips voor het lekkerste appelgebak
Succes verzekerd!
De allerbeste appeltaart bak je zelf. En met onze tips en trucs kan het niet mislukken.
In de herfst (en toegegeven: eigenlijk het hele jaar) kijken we uit naar een heerlijk stukje vers appelgebak bij de koffie. Hoe je de allerlekkerste taart, cake, tatin of rolls uit de oven tovert, lees je hier. Tien supertips!
10 tips voor het beste appelgebak
1 Het begint met de beste ingrediënten: eitjes van je eigen kippen, onbehandelde appelen, échte roomboter en verse vanille. Gebruik de beste basis voor je appelgebak, je proeft het verschil.
2 Kies de juiste appel! Klassiekers Jonagold, Cox en Gala zijn ideale taartappelen als je je appel nog duidelijk wilt zien en proeven, want ze zijn fris van smaak en stevig van structuur. Bovendien geven ze niet te veel vocht af tijdens het bakken, waardoor je vermijdt dat je beslag te lopend blijft en niet helemaal gaart. De Granny Smith is ook een prima dessertappel, maar zorgt met zijn fris-zure smaak vooral voor evenwicht in zoete ijsjes, yoghurt en sorbet. Wist je trouwens dat je appels best in de koelkast bewaart?
3 Reken op 1 kg appelen per taart: in een appeltaart mag je de appelen zien.
4 Snij je appelen niet te klein. Hapklare stukken appel zijn lekkerder dan nauwelijks zichtbare, platgestoofde dobbelsteentjes. Kies je voor partjes, verwijder dan eerst het klokhuis met een appelboor en snij de appel daarna in gelijke partjes.
5 Mogen er rozijntjes mee in de taart, laat ze dan op voorhand wellen in een beetje lauw water of een bodempje rum.
6 Belangrijk is dat de ingrediënten voor je cake- of taartbeslag op kamertemperatuur zijn. Haal boter, melk en eieren dus een uurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast.
7 Om te vermijden dat een bodem van bijvoorbeeld kruimeldeeg te vochtig wordt en niet krokant wordt, kun je 'm bestrooien met paneermeel alvorens er de appeltjes in te doen. Dat zal het overtollige vocht opslorpen. Als het wat zoeter mag: met koek- of speculaaskruimels lukt dit ook. Lees hier al onze tips om te vermijden dat je appeltaart te sappig wordt.
8 Ga je voor een gesloten appeltaart, bestrijk het bovenste laagje deeg dan met losgeklopt eigeel voor extra gouden glans. Bestrooi nog met kristalsuiker voor een heerlijk crunchy effect.
9 Serveer je taart nooit helemaal warm: ze zal uit elkaar vallen als je ze aansnijdt. Laat ze minstens 10 minuten afkoelen op een rooster alvorens aan te snijden.
10 Waarschijnlijk zal het niet het geval zijn, maar heb je toch wat appeltaart over? Verpak ze luchtdicht en vries ze in. Zo heb je altijd wat in huis voor onverwacht bezoek. Je kunt je taart zo 2 maanden bewaren. Ga je ze serveren, laat ze dan eerst ontdooien en warm even op in een op 125°C voorverwarmde oven.
De perfecte match
Appel & alcohol
Ga voor cognac, calvados, rum of grand marnier.
Appel & kruiden en specerijen
Kies voor kaneel, gember, kruidnagel, tijm of vanille
Appel & noten
Amandelen, hazelnoten, pecannoten, walnoten…
Appel & ander fruit
Blauwe bessen, frambozen, peren, pruimen, rabarber en vijgen houden van appel.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!