Italiaanse lunchrecepten: deze gerechten maken nu al het mooie weer
Zonnige bordjes
Lunchen in de zon…Of toch met de zon in je bord: deze moderne Italiaanse lunchrecepten maken 's middags al het mooie weer, dankzij die zalig zuiderse smaken.
Il pranzo italiano
- Een lunch is in Italië veel meer dan gewoon een maaltijd, het is een moment van rust, genieten en samenzijn. De lunch is vaak de hoofdmaaltijd van de dag en kan wel een paar uur duren, zowel bij families thuis als op restaurant. De zondaglunch, ofwel 'Tola Dolza', is hét familiemoment bij uitstek. Dan wordt er de hele namiddag lang gegeten en druk gekeuveld.
- Wat lunchen in Italië zo bijzonder maakt, zijn de eenvoud en het gebruik van natuurlijke lokale ingrediënten: vers fruit, groenten, vis, vlees, olijfolie… en natuurlijk de 'pane', of het brood dat elke maaltijd begeleidt. Daarbij drinken de Italianen graag een glas wijn, rood, wit of zelfs een lichte prosecco, afhankelijk van de regio en het seizoen.
- Typisch voor de Italiaanse lunch is hetgevarieerde menu, dat start met een lichte antipasto, zoals bruschetta, salumi of formaggi. Dit wordt gevolgd door een primo, meestal een pastagerecht of een risotto, waarin de regionale specialiteiten centraal staan. Denk aan een pasta cacio e pepe uit Rome. Daarna volgt de secondo of het hoofdgerecht, vaak met vlees, met vis of met gevogelte. Soms volgt er ook nog een dolce, een dessert.
Lees ook…
6 Italiaanse lunchrecepten
Deze moderne Italiaanse gerechten zijn geïnspireerd op zo'n traditioneel menu. Maar je kunt ze ook samen op tafel zetten om te delen. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.