Meest recente artikelen

De beste Italiaanse wijn: van Asti tot Valpolicella

Het abc van de vini Italiani

De beste Italiaanse wijn: van Asti tot Valpolicella Artikel

Italiaanse wijnen zijn even lekker als gevarieerd... Moeilijk kiezen dus. Daarom even alle soorten op een rij. Zo pik jij er feilloos de beste Italiaanse wijn uit.

Wat een heerlijke wijnen maken ze in Italië… Maar ook zo veel! Vind jij het ook zo moeilijk kiezen? Wij helpen je graag op weg om de beste flessen Italiaanse wijn te vinden.

Asti

Net zoals in Frankrijk stelt ook Italië bepaalde voorwaarden aan een wijn. In Piemonte is dat nogal ingewikkeld. Daar overlappen enkele wijngebieden elkaar. In het noorden vind je Asti. Daar kan mousserende wijn gemaakt worden onder met de naam DOCG Asti of Moscato d'Asti. Maar er wordt ook rode wijn gemaakt van de bekende barbera-druif. Dat wordt dan DOCG Barbera d'Asti, met de typische aciditeit in het aroma.

Barolo DOCG

Een van de bekendste rode wijnen wereldwijd! Een grote Barolo proeft vaak stevig omdat hij verplicht drie jaar moet rijpen, waarvan achttien maanden in een houten vat. De druif heet nebbiolo. De DOCG Barbaresco is het iets minder complexe buurtje.

Chianti DOCG

Als meest geëxporteerde wijn spreekt het voor zich dat de kwaliteit van deze wijn varieert. Onthou vooral dat de druif sangiovese heet en dat deze lichtrode wijn dankzij zijn frisse zuren ideaal is bij tomatensaus.

DOCG

DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dat is de benaming voor de strengste Italiaanse wijnwet binnen de beschermde oorsprongsbenamingen of DOP (Denominazione di Origine Protetta). De DOCG gaat ver. Italiaanse wijn die deze naam wil dragen, moet ook gebotteld worden in de regio en krijgt een proeftest van het ministerie. Dat doen ze om een bepaalde kwaliteit te garanderen. Maar ook dan is nog niet elke wijn top. De iets minder strenge wet is de DOC. Die bepaalt de geografische ligging, welke druiven en het minimale alcoholpercentage.

Etna

Er zijn slechts enkele wijnlanden met zoveel vulkanisch gebied. De regio rond de Etna in het Zuiden produceert prachtige wijnen met volle en toch minerale toetsen.

Franciacorta DOCG

Lombardije staat bekend om zijn prachtige mousserende wijnen die gemaakt worden volgens de traditionele methode. Net zoals champagne met een tweede gisting op fles.

Glera

Deze druif was voordien bekend als prosecco. Dat is dan ook de basis van de schuimwijn met die naam. De druif kreeg een nieuwe naam om de slechte reputatie van prosecco te herstellen. Die is meestal nogal zoet. Zoek daarom een exemplaar uit de DOCG Conegliano-Valdobbiadene.

IGT

De officiële Italiaanse variant van het Franse vin de pays: Indicazione Geografica Tipica (IGT).

Lambrusco

De meesten kennen lambrusco als een rode schuimwijn. Eigenlijk is het de naam van de druif van de gelijknamige wijn uit de provincie Emilia-Romagna.

Montepulciano

Deze druif behoort tot de top 5 van druivenvariëteiten in Italië. De kwaliteit is erg variabel. De druif montepulciano is niet gelinkt aan de stad Montepulciano. Omgekeerd betekent de appellatie DOCG Nobile di Montepulciano dat de wijn wél in Montepulciano gemaakt wordt. Het betekent echter niet dat hij gemaakt is met de montepulcianodruif.

Nerod'Avola

Deze zwarte druif uit Avola wordt beschouwd als de ster van de Siciliaanse druiven. Ga voor eentje uit Pachino. Door de mineralen in de bodem krijgt de druif een volle, zachte smaak. De hoge dosis zuren zorgt dan weer dat hij niet zwaar wordt.

Orcia

De Orciavallei loopt van de kust tot aan Montalcino. Het is de plek waar de prestigieuze DOCG Brunello di Montalcino wordt gemaakt. Dankzij de maritieme én bergachtige invloeden krijg je een erg geraffineerde rode wijn op basis van sangiovese.

Piemonte

De naam van deze bekende wijnregio betekent letterlijk: 'aan de voet van de berg'. En of de Alpen een impact hebben op de meer dan vijftig soorten. Twee uitschieters zijn de Barolo en de Barbaresco. Een bekend heuvellandschap in deze regio waar mooie wijnen gemaakt worden is de Langhe.

Riserva

Soms vind je nog andere termen op een wijnetiket. 'Riserva' zou een betere kwaliteit moeten garanderen, omdat de wijn meer alcohol bevat en langer gerijpt heeft. Helaas wordt dat label vaak misbruikt. Een andere term is 'classico': die garandeert dat de wijnen binnen de originele grenzen van het oorsprongsgebied gemaakt zijn. Uit winstbejag werden die in de jaren zestig immers steeds verder uitgebreid. 'Passito' verwijst dan weer naar wijn gemaakt van gedroogd fruit. Die wijn kan zowel wit als rood zijn en smaakt meestal zoet.

Super Tuscans

Deze naam kreeg Italiaanse wijn uit Toscane die buiten de lijntjes van de Italiaanse wetgeving kleurden in de jaren 70. Rebelse wijnmakers gebruikten niet-toegelaten druivenrassen waardoor ze normaal onder 'vino da tavola' zouden vallen. Maar omdat de kwaliteit zo goed was, werden deze atypische rode wijnen uit de Chianti-regio wereldberoemd.

Trebbiano

Deze witte druif vormt samen met malvasia de Frascati, een bekende DOC uit midden-Italië. Tot deze DOC behoren tal van wijnen. Van stil tot sprankelend en van droog tot zoet.

Umbria

De DOC Orvieto in de regio Umbrië staat bekend om zijn minerale witte (en vaak goedkopere) wijnen – een blend van grechetto en trebbiano.

Valpolicella

Na Chianti is Valpolicella de belangrijkste rode DOC van de Italiaanse wijn. Deze wijn wordt gemaakt met de corvinadruif. Die wordt verbouwd in de regio rond Verona en smaakt naar sappig donker fruit met specerijen. In de Illasi-vallei in de provincie Verona is de traditie van passito-wijnen erg groot. Bekende voorbeelden zijn de zware Amarone della Valpolicella DOCG en de zoete Recioto della Valpolicella DOCG.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen