Recept

Portugese kip

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Een kip ‘en crapaudine’ versnijden is een klassieke techniek uit de Franse keuken. Je kunt ook aan de poelier vragen om de ruggengraat uit de kip te snijden. 

bereiding
 1. 1

  Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de kip met de borsten op de plank en haal de ruggengraat eruit. Dit kan met een hakmes of een gevogelteschaar. Knip of snij van de nek tot de staart door de botten. Het langwerpige stuk heeft een breedte van ongeveer 3 cm. Ik vries dit meestal in tot ik genoeg karkas of botten heb om er een lekkere kippenbouillon van te maken.

 2. 2

  Pel de knoflook. Rasp de schil van de citroen en pers het sap. Maak een marinade in de hakmolen door het gerookt paprikapoeder, de chiliflakes, de teentjes knoflook, de geraspte citroenschil, het citroensap, 4 eetlepels olijfolie, een snuifje peper en zout tot een fijne pasta te malen.

 3. 3

  Leg de kip op een rooster met een ovenschotel eronder om de braadsappen op te vangen. Wrijf de kip rijkelijk in met marinade. Met rijkelijk bedoel ik dat de kip geen marinade meer kan vasthouden en de marinade dus in de ovenschotel druipt. Ik laat de kip graag 30 minuten marineren op kamertemperatuur om zeker te zijn dat de smaken goed in de kip trekken. Als ik echt ongeduldig ben, bak ik ze onmiddellijk. Slecht is het niet, maar het is zeker beter om ze even te laten marineren.

 4. 4

  Zet de kip mét de ovenschotel in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 200°C en braad de kip 45 tot 50 minuten. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in de kippendijen te meten. Als die 75°C heeft bereikt, is de volledige kip gaar.

 5. 5

  Gril de kip nog een 5-tal minuten onder de grill op de hoogste stand zodat het vel stevig begint te kleuren. Zo bekom je het effect van het braden boven open vuur.

 6. 6

  Laat de kip nu minstens 20 minuten rusten. Dat is belangrijk zodat het vlees verder kan garen, de spieren zich kunnen ontspannen en de sappen zich kunnen herverdelen zodat de kip supersappig wordt. De kip mag gerust wat afkoelen. Dat maakt het gerecht aangenamer om met de handen op te peuzelen.

 7. 7

  Lekker met groene sla, gegrilde groenten en brood.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Portugese kip

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!