10 leuke weetjes over aardbeien die je nog niet kende
Om mee uit te pakken op het volgende lentefeestje
Aardbeien zijn zonder twijfel het populairste voorjaarsfruit. Maar wist je dat ze familie zijn van de roos? Of dat ze ooit gebruikt werden als schoonheidsproduct? In dit artikel delen we 10 verrassende weetjes over aardbeien – perfect om indruk te maken op je volgende feestje!
1 Daar zijn de zomerkoninkjes
Aardbeien zijn zowat het eerste voorjaarsfruit na appelen, peren en ander winterfruit. Aardbeien worden daarom ook ‘zomerkoninkjes‘ genoemd: ze zijn de voorbode van de zomer. Door hun felrode kleur en heerlijke geur vallen ze bij iedereen in de smaak.
2 Al sinds de bronstijd
De vrucht heeft Amerikaanse voorouders, maar komt in het wild ook in Europa voor. Er zijn aanwijzingen dat aardbeien al in de bronstijd gegeten werden. Pas vanaf de 14de eeuw vinden ze een plekje in onze tuinen, eerst als sierplant en voor medicinaal gebruik. Zo bestelde de Franse koning Charles V 1200 aardbeiplanten voor de tuinen van het Louvre.
3 Zoveel soorten!
De Amerikaanse aardbeien waren wrang en hard, de Europese soorten zacht en kwetsbaar. Pas na slimme kruisingen in de 17de en 18de eeuw ontstond de aardbei zoals wij ze nu kennen. Er bestaan wel meer dan 600 verschillende aardbeien!
4 Opgelet voor special effects 💕
Aardbeien worden als van oudsher als afrodisiacum beschouwd. In Frankrijk kregen pasgehuwden bij het ontbijt een soepje van aardbei, zure room, suiker en bernagie geserveerd. Zelf ook zin in een aardbeisoepje? Hier vind je een recept, wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen 😉
5 Een badje van aardbeiensap
Daarnaast worden aardbeien ook gebruikt voor cosmetische doeleinden. Madame Tallien bijvoorbeeld, een Franse adellijke dame aan het hof van Napoleon, baadde in aardbeiensap. Per bad waren er 12 kg aardbeien nodig! Lekker aromatisch zal dat wel geweest zijn, maar een crème met vitamine C smeren is meestal goedkoper.
6 Rozenrood
De aardbei is familie van de roos, net zoals appelen, peren, frambozen en pruimen. Geen wonder dus dat deze smaken heel goed samen gaan. Laat je erdoor inspireren wanneer je een dessertje met aardbeien maakt.
7 Alles voor de schijn
De aardbei is een schijnvrucht: eigenlijk zijn de kleine pitjes, die zich aan de buitenkant bevinden, de vruchten. De rode aardbei is als het ware de drager ervan.
8 Slanke snoepjes
Aardbeien zijnlief voor je lijn: 8 stuks van normale grootte zijn goed voor zo’n 45 kcal én bevatten meer vitamine C dan één sinaasappel. Een ideaalslank tussendoortjedus.
9 Liefst op kamertemperatuur
Eet aardbeien niet ijskoud, maar haal ze een halfuurtje voor je ze gaat eten uit de koelkast. Op kamertemperatuur hebben ze veel meer smaak en worden ze zoeter.
10 Aardbeien voor later
Je kunt aardbeien invriezen om er later confituur, een milkshake of saus van te maken. Maak ze schoon en halveer ze indien nodig. Leg ze los van elkaar op een bakplaat en laat ze zo bevriezen. Doe ze later in een diepvrieszakje. De aardbeien worden plat bij het ontdooien, je kunt ze dus niet meer zo eten, maar verwerkt smaken ze nog prima.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!