Meest recente artikelen

Aardbei-weetjes

  • Deel dit artikel:
Aardbei-weetjes Artikel

Wie kan er weerstaan aan versgeplukte aardbeien? Ze zijn glanzend rood, lekker zoet en geuren naar het voorjaar. Wat moet je nog meer weten over aardbeien?

Aardbeien zijn het eerste voorjaarsfruit na appelen, peren en ander winterfruit. Aardbeien worden dan ook ‘zomerkoninkjes‘ genoemd. Door hun felrode kleur en heerlijke geur vallen ze bij iedereen in de smaak.

De vrucht heeft Amerikaanse voorouders, maar komt in het wild ook in Europa voor. Er zijn aanwijzingen dat aardbeien al in de bronstijd gegeten werden, maar pas vanaf de 14de eeuw vinden ze een plekje in onze tuinen, eerst als sierplant en voor medicinaal gebruik. Zo bestelde de Franse koning Charles V 1200 aardbeiplanten voor de tuinen van het Louvre.

De Amerikaanse aardbeien waren wrang en hard, de Europese soorten zacht en kwetsbaar. Pas na slimme kruisingen in de 17de en 18de eeuw ontstond de aardbei zoals wij ze nu kennen.

Aardbeien worden als van oudsher als afrodisiacum beschouwde. In Frankrijk kregen pasgehuwden bij het ontbij een soepje van aardbei, zure room, suiker en bernagie.

Daarnaast worden aardbeien ook gebruikt voor cosmetische doeleinden. Madame Tallien bijvoorbeeld, een Franse adellijke dame aan het hof van Napoleon, baadde in aardbeisap. Per bad waren er 12 kg aardbeien nodig!

Meer weten over aardbeien? Kijk snel in Libelle Lekker mei 2012 en blader door naar pagina 29

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen