Meest recente artikelen

Creëer je eigen kruidenhoekje

Voor die extra kruidige toets

Creëer je eigen kruidenhoekje Artikel

Verse kruiden mogen niet ontbreken in de keuken. In veel supermarkten zijn ze te koop, maar waarom zou je ze niet zelf kweken? Een tuin heb je niet nodig, wat aarde en een stel potjes is voldoende om je eigen kruidenhoekje aan te leggen. 

Een eigen kruidenhoekje kan een geweldige aanvulling zijn op je keuken of tuin. Verse kruiden geven smaak aan je gerechten en kunnen makkelijk thuis worden gekweekt, zelfs als je beperkte ruimte hebt. Hier is een stapsgewijze gids om je eigen kruidenhoekje te creëren.

Kies de juiste locatie

De locatie is cruciaal voor het succes van je kruidenhoekje. Kruiden hebben minimaal 6 à 8 uur direct zonlicht per dag nodig. Zet je ze binnen? Kies dan voor een zonnige vensterbank of een goed verlichte ruimte in de keuken. Heb je buiten de ruimte om je kruiden te kweken? Zoek een plek in de tuin of op het balkon waar de kruiden voldoende zon krijgen.

Kies de kruiden

Deze kruiden komen in veel van onze gerechten terug:

Basilicum

Dit is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Er zijn verschillende soorten, maar de zogenaamde zoete basilicum komt; het meeste voor. Basilicum mag niet ontbreken in de Italiaanse recepten, maar doet het ook goed in de Mexicaanse keuken. Dit kruid groeit het beste op een warme en zonnige plek maar niet in de hete middagzon.

Peterselie

Peterselie is niet moeilijk om te kweken, maar de zaadjes hebben wel 4 tot 6 weken nodig om te ontkiemen. Het wordt vaak gebruikt als garnering voor recepten, maar kan natuurlijk ook als ingrediënt worden gebruikt. Peterselie groeit het beste in halfschaduw.

Bieslook

Bieslook is ook een makkelijk kruid om zelf te kweken. Dit kruid is heerlijk in soepen of bij een gepofte aardappel met zure room. Je kunt het vers gebruiken, maar ook goed drogen en bewaren. Bieslook heeft zon nodig, maar niet de hele dag.

Koriander

Je kunt zowel de blaadjes als de zaden van de korianderplant gebruiken. De blaadjes worden vooral gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken terwijl de gedroogde en gemalen zaden vooral in de Örientaalse keuken worden gebruikt. Als je in een potje kweekt kun je alleen de blaadjes gebruiken, voor de zaadjes moet je ze wel in de tuin planten Koriander heeft een zonnige plek nodig.

Oregano

Oregano mag net als basilicum niet ontbreken in de Italiaanse keuken en doet het ook goed in de Mexicaanse keuken. Het kweken van Oregano is redelijk makkelijk, maar moet wel op een zonnige plek omdat het volle zon nodig heeft.

Tijm

Dit kruid is heerlijk in stoofschotels en soepen én om vlees mee op smaak te brengen. Je kan het kruid meekoken, maar verwijder wel voor het serveren de takjes. Tijm heeft een zonnige, niet vochtige plek nodig om te groeien.

Rozemarijn

De naaldjes van de rozemarijn brengen heel veel verschillende gerechten op smaak. In combinatie met knoflook is het onmisbaar bij lamsvlees. Rozemarijn kom uit een gematigd en warm klimaat. Het groeit dus het beste in de zon, maar het mag ook niet op een te hete plaats staan.

Kies de juiste potten en grond

Kruiden kunnen in verschillende soorten potten worden gekweekt, zolang er goede drainage is. Gebruik terracotta potten, hangende manden of gewoon een plastic potje met onderaan gaatjes. Gebruik een goed doorlatende potgrond, eventueel gemengd met een beetje zand voor extra drainage.

Zaaien of planten

Je kunt kruiden kweken vanuit zaad of jonge plantjes kopen in de winkel. Ga je voor zaadjes? Zaai de zaden dan volgens de instructies op de verpakking, meestal op een diepte van 1-2 keer de zaaddiameter. Heb je al een kruidenplantje? Plant het dan in de potten, zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn en geef ze regelmatig water.

Verzorg en onderhoud

Zorg ervoor dat je kruiden de juiste verzorging krijgen om gezond en productief te blijven:

  • Water geven: houd de grond vochtig maar niet té vochtig. Overwateren kan ervoor zorgen dat je wortels rot worden en het plantje sterft.
  • Voeding: gebruik af en toe organische meststof, vooral tijdens het groeiseizoen.
  • Snoeien: knip regelmatig toppen af om de groei te bevorderen en te voorkomen dat de planten gaan bloeien.
  • Ziekten en plagen: controleer regelmatig op ziekten en plagen zoals bijvoorbeeld bladluizen en behandel ze indien nodig met bestrijdingsmiddelen.

Oogsten en gebruik

Oogst je kruiden op de juiste manier om de groei te stimuleren en het beste uit je planten te halen. Pluk de bladeren in de ochtend, wanneer de oliën in de kruiden op hun sterkst zijn. Gebruik verse kruiden direct in je gerechten of droog ze om ze langer te bewaren.

Heb je al een kruidenhoekje?

Probeer dan eens deze kruidige recepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen