Meest recente artikelen

Creëer je eigen kruidenhoekje

Creëer je eigen kruidenhoekje Artikel

Verse kruiden mogen niet ontbreken in de keuken. In veel supermarkten zijn ze te koop, maar waarom zou je ze niet zelf kweken? Een tuin heb je niet nodig, wat aarde en een stel potjes is voldoende om je eigen kruidenhoekje aan te leggen. 

Deze kruiden komen in veel van onze gerechten terug

Basilicum

Dit is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Er zijn verschillende soorten, maar de zogenaamde zoete  basilicum komt; het meeste voor. Basilicum mag niet ontbreken in de Italiaanse recepten, maar doet het ook goed in de Mexicaanse keuken. Dit kruid groeit het beste op een warme en zonnige plek maar niet in de hete middagzon.

Peterselie

Peterselie is niet moeilijk om te kweken, maar de zaadjes hebben wel 4 tot 6 weken nodig om te ontkiemen. Het wordt vaak gebruikt als garnering voor recepten, maar kan natuurlijk ook als ingrediënt worden gebruikt. Peterselie groeit het beste in halfschaduw.

 

Bieslook

Bieslook is ook een makkelijk kruid om zelf te kweken. Dit kruid is heerlijk in soepen of bij een gepofte aardappel met zure room. Je kunt het vers gebruiken, maar ook goed drogen en bewaren. Bieslook heeft zon nodig, maar niet de hele dag.

 

Koriander

Je kunt zowel de blaadjes als de zaden van de korianderplant gebruiken. De blaadjes worden vooral gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken terwijl de gedroogde en gemalen zaden vooral in de Örientaalse keuken worden gebruikt. Als je in een potje kweekt kun je alleen de blaadjes gebruiken, voor de zaadjes moet je ze wel in de tuin planten Koriander heeft een zonnige plek nodig.

Oregano

Oregano mag net als basilicum niet ontbreken in de Italiaanse keuken en doet het ook goed in de Mexicaanse keuken. Het kweken van Oregano is redelijk makkelijk, maar moet wel op een zonnige plek omdat het volle zon nodig heeft.

 

Tijm

Dit kruid is heerlijk in stoofschotels en soepen én om vlees mee op smaak te brengen. Je kan het kruid meekoken, maar verwijder wel voor het serveren de takjes. Tijm heeft een zonnige, niet vochtige plek nodig om te groeien.

 


Rozemarijn

De naaldjes van de rozemarijn brengen heel veel verschillende gerechten op smaak. In combinatie met knoflook is het onmisbaar bij lamsvlees. Rozemarijn kom uit een gematigd en warm klimaat. Het groeit dus het beste in de zon, maar het mag ook niet op een te hete plaats staan.

 

Heb je al een kruidenhoekje?

Probeer dan eens van deze kruidige recepten: Pittige curryballetjes, zelfgemaakte pesto   of kruidige kip met citroen.
 

Foto's: Visions / Reporters

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen