Een schone keuken: de ultieme checklist voor een grote schoonmaak
Klaar voor een lenteschoonmaak?
Niets zo leuk als koken in een schone en opgeruimde keuken.
In maart krijgt het huis een flinke beurt wanneer we aan de lenteschoonmaak beginnen. Wij geven je een handige checklist zodat je voortaan weer in een kraaknette keuken je favoriete gerechten kan klaarmaken.
1. Organiseer je kruidenrekje en voorraadkast
Haal alles uit je kruidenrekje en/of voorraadkast en bekijk de producten een voor een. Gebruik je ze nog allemaal? Zijn ze niet over datum? Wat mag weg en wat hou je bij? Eens je je selectie hebt gemaakt, kun je beginnen met organiseren. Het is altijd handig om doorzichtige potjes of bokalen te gebruiken, zodat je makkelijk een overzicht krijgt van wat je hebt. Je kunt ook labels op je producten plakken, zodat je alles makkelijk vindt. En als je er echt helemaal voor wil gaan, kun je je kruiden misschien zelfs alfabetische ordenen.
2. Blaas nieuw leven in je pannen
Het is niet het leukste werkje, maar schone potten en pannen in je keuken maken een wereld van verschil. Was je pannen af met een mix van baksoda en warm water om ze weer zo goed als nieuw te krijgen! Is je pot aangekalkt? Breng 1 deeltje azijn en 3 deeltjes water aan de kook, laat afkoelen en spoel uit. Bye bye kalk!
3. Maak je houten snijplank schoon
Spoel een houten snijplank altijd met warm water. Droog ze nadien meteen af en laat verder drogen op een horizontaal oppervlak. Smeer je houten snijplank maandelijks tot jaarlijks in met een neutrale olie. Geen olijfolie, want dat kan voor een nare geur zorgen. Ga eerder voor bijenwas of een minerale olie. Extra tips over hoe je je houten snijplank schoon kunt houden, vind je hier!
4. Verwijder die ene vervelende vlek
's Ochtends iets te enthousiast geweest met je frambozensmoothie? Tijd om die lastige vlekken op je keukenhanddoek (of op je kleren) aan te pakken.
Fruitvlekken: laat je handdoek een nachtje weken in melk. Wrijf de vlek daarna in met afwasmiddel en was in de wasmachine.
Olievlekken: strooi bloem, baksoda of babypoeder over de vlek. Dep het in de vlek en laat het poeder de olie absorberen. Schud het overtollige poeder eraf en wrijf afwasmiddel op de vlek. Was daarna in de wasmachine.
Geef ook de binnenkant van de oven een poetsbeurt met aangepaste producten, of laat de pyrolysefunctie werken. Schuur ook de braadslede en roosters schoon.
5. Slijp je messen
Botte messen zijn gevaarlijker dan je zou denken. Omdat je er minder vlot mee kunt snijden, heb je een grotere kans op uitschuiven en jezelf verwonden. Neem dit weekend dus even de tijd om je messen te slijpen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want er bestaan een heleboel handige messenslijpers voor. Of leer zelf enkele technieken!
6. Ontdooi het vriesvakje
Ontdooi eens het vriesvakje in je koelkast; zet er een kom heet water in, dan ontdooit het sneller. Een nuttige klus, want per 2 millimeter dikte van het ijslaagje verbruikt je koelkast 10% meer energie.
7. Ontkalken
Ontkalk je waterkoker en het koffiezetapparaat.
8. De afzuigkap
Vergeet ook de afzuigkap niet. Vervang zo nodig de filter, of was de metaalfilter af (die kan meestal in de vaatwasmachine). Reinig de dampkap met onverdunde allesreiniger en keukenpapier, of wegwerpdoekjes. Wrijf nadien op met een doekje met zuiver water, en wrijf droog met keukenpapier. Zo vermijd je strepen.
9. Ander poetswerk in de keuken
- Geef het plafond en de muren een flinke beurt met allesreiniger en spoel na met veel schoon water, waar je eventueel een scheutje azijn bij doet. Droog af met een schone doek.
- Maak de keukenkasten schoon van boven naar onder.
- Leg een stuk krantenpapier of bakpapier boven op de kasten tegen vuil en vet, en vervang het geregeld in de loop van het jaar.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!