Meest recente artikelen

Taart versieren in 4 stappen

Creatief met marsepein of rolfondant

Taart versieren in 4 stappen Artikel

Steeds vaker zie je op feestjes zelfgemaakte taarten die prachtig versierd zijn met marsepein of rolfondant. In 4 stappen leggen wij uit hoe je dit zelf thuis kunt doen!

  1. Biscuit wordt vaak gebruikt als basis voor een taart. De gebakken biscuit wordt daarna in horizontale plakken gesneden en gevuld met boterroom, chocolademousse of confituur, zoals in dit recept voor biscuittaart of in dit recept voor zachte chocoladetaart.
  2. Voordat je de taart gaat bekleden met rolfondant of marsepein, moet je de buitenkant mooi glad maken. Dat lukt het best met botercrème. Om een basis botercrème te maken roer je evenveel boter als bloemsuiker in een kom tot een glad mengsel. Liever geen boterroom? Dan kun je ervoor kiezen om confituur of gelei te verwarmen, eventuele stukjes eruit te zeven en daarmee de taart glad te strijken.
  3. Om de buitenkant van de taart te bekleden kun je marsepein of rolfondant (suikerpasta) gebruiken. Wat je ook gebruikt, je moet de marsepein of rolfondant eerst goed kneden vooraleer je 'm kunt uitrollen. Strooi wat bloemsuiker (zeker geen bloem!) op het aanrecht voor je gaat rollen, tegen het plakken, of rol de bekleding uit op tafelzeil. Zodra de lap ruim genoeg uitgerold is, kun je 'm over de deegroller slaan en boven de taart tillen. Leg 'm voorzichtig op de taart en strijk met je handen de bovenkant glad. Begin vervolgens bovenaan bij de zijkanten  met het voorzichtig wegstrijken van de vouwen en ga door tot ook de zijkanten glad zijn. Snij uiteindelijk de overtollige marsepein of rolfondant weg met een mesje en maak met je handen de onderste randjes glad.
  4. Nu kun je alle versieringen aanbrengen. Met uitsteekvormpjes kun je figuren uit de restjes marsepein of fondant halen of van de restjes bijvoorbeeld roosjes boetseren. Met wat water of glazuur van poedersuiker en water kun je ze op de taart plakken.

Twijfel je tussen marsepein of rolfondant? Dit is het verschil

Marsepein wordt gemaakt van gemalen amandelen en suiker en smaakt dus naar amandelen. Rolfondant is op basis van suiker en smaakt erg zoet. Het is iets minder duur dan marsepein. Zowel marsepein als rolfondant kun je zelf kleuren met voedingskleurstof (gebruik best kleurstof in gelvorm, om het geheel niet te plakkerig te maken), of kun je kant-en-klaar gekleurd kopen.

Ideeën voor taart en cupcakes met marsepein of rolfondant

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen