Meest recente artikelen

Lichtmis: eet jij op 2 februari ook pannenkoeken?

De zon in je bord!

Lichtmis: eet jij op 2 februari ook pannenkoeken? Artikel

Op 2 februari is het Lichtmis en staan er traditioneel pannenkoeken op het menu. Maar waarom eigenlijk? Libelle Lekker zocht het voor je uit.

Pannenkoeken eten op 2 februari is een oeroude traditie. Maar waarom we dat precies doen, daar zijn verschillende verklaringen voor.

  • De meest aannemelijke reden is deze: vroeger kon boerderijpersoneel maar op 2 dagen per jaar van hoeve en werk veranderen en konden alleen op deze dagen nieuwe dienstmeisjes en knechten aangenomen worden. 2 februari was (samen met 11 november) één van deze dagen. Het hernemen van het werk op de boerderij werd feestelijk gevierd met haardkoeken – later werden dat dan pannenkoeken.
  • In februari komen ook de zon en het licht terug na een lange winter. De echt donkere winterdagen zijn voorbij, de kippen beginnen weer eieren te leggen en we kijken uit naar de lente. Pannenkoeken verwijzen met hun ronde vorm en goudgele kleur naar de zon. Er wordt gezegd dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, een rijk en gelukkig jaar voor de deur heeft staan. Een uitstekende reden, vinden wij!
  • Maar van waar komt het katholieke feest Maria-Lichtmis dan? 2 februari is niet toevallig de 40ste dag na Kerstmis. Naar joodse gewoonte moest Maria zich die dag, 40 dagen na de geboorte van Jezus, laten zuiveren in de tempel. Daarbij bracht ze zoen- en lichtoffers. In de joods-christelijke traditie werd deze dag daarom het feest van het licht, en werden er kaarsen gewijd en aangestoken en pasgeboren baby's gezegend. Maria-Lichtmis heeft dus eerder iets met kaarslicht te maken dan met pannenkoeken. De pannenkoeken die we met Lichtmis eten, hebben meer met de terugkeer van de zon en de lente te maken, dan met het katholieke feest waar ze in onze hoofden mee gekoppeld zijn.

Maar van waar de traditie ook komt, geen vrouwtje zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.

Ga snel aan de slag met deze recepten!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen