Wat is de beste manier om een taartbodem blind te bakken?
Sofie testte het uit!
Bak de bodem blind voor, lees je weleens in recepten voor quiche of fruittaart. Maar hoe doe je dat precies en nog beter: hoe doe je dat het best? Redactrice Sofie testte het voor je uit.
Lees verder onder de video
Allereerst: wat is het verschil tussen deeg en beslag?
Simpel uitgelegd: deeg is droog, beslag is nat. Je spreekt dus van kruimel– en bladerdeeg, en van cake– en biscuitbeslag. Blind bakken doe je alleen met deeg.
En hoe verwijder je overtollig deeg?
Meestal is de lap deeg die je in de vorm legt iets te groot. Er zijn verschillende manieren om het overtollige deeg te verwijderen. Sofie: “Zelf ga ik even over de randen van de deegvorm met de deegroller: overtollig deeg wordt zo netjes afgesneden. Het kan ook met een mes of met een schaar, maar dat vind ik persoonlijk wat meer gedoe. Sommigen snijden het ook pas af na het bakken, maar dan loop je het risico dat de bodem breekt.”
Nu kunnen we verder met de test!
Manier 1: met bakpapier en keramische bakbonen
Hoe? Leg het deeg in de taartvorm. Ik gebruik voor deze test bladerdeeg, invetten is niet nodig omdat het deeg voldoende vet bevat. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de bodem met keramische bakparels. Die koop je in een bak- of keukenwinkel. Bak de taartbodem 10 minuten in de op 160°C voorverwarmde oven. Verwijder de vulling en bak de bodem nog 5 minuten tot hij droog is. Laat 'm volledig afkoelen en voeg dan pas de vulling toe om vervolgens verder te werken volgens het recept dat je gebruikt.
Wat gebeurt er? De bakparels zijn redelijk groot en zwaar. Ze komen niet tot in de hoekjes van de vorm, ik heb mijn twijfels of het deeg daar niet zal opblazen. Na de eerste tien minuten is het deeg nog niet gaar, maar is de bodem mooi vlak gebleven. De randen zijn wel erg naar beneden gezakt. Na nog 5 minuten is de bodem bijna helemaal gaar, de randjes zijn krokant.
Mijn verdict: behalve dat de randjes gezakt zijn, vind ik het resultaat best goed. Zakkende randen kun je vermijden door het deeg na het afsnijden en voor het bakken nog wat naar boven te halen met je duim, maar daar was het bladerdeeg dat ik voor deze test gebruikte te dun voor.
Mooi vlak? 🧡🧡🧡🧡🧡
Gaar?🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡🧡🧡
Totaal: 12/15
Manier 2: met droge linzen
Hoe? Ik leg opnieuw een vel bakpapier op het bladerdeeg in de vorm, maar vul de vorm deze keer met droge linzen. Die gebruik en hergebruik ik al een paar jaar als steunvulling wanneer ik taarten bak. Dit lukt trouwens ook met droge bonen of droge rijst. Ik bak de bodem op dezelfde manier als bij methode 1.
Wat gebeurt er? De linzen kun je goed verdelen in alle hoekjes van de vorm. Na 10 minuten is het deeg grotendeels gaar. De randen zijn minder naar beneden gezakt dan in de vorm met de bakparels. De bodem is mooi vlak. 5 minuten later zijn de randjes toch minder gelijk gebakken dan bij de eerste manier, en is de bodem in het midden wat opgeblazen, wat straks problemen kan geven met de vulling. Bij het ontvormen was deze taartbodem erg slap en moeilijk hanteerbaar. Het verwijderen van het bakpapier met linzen vereist ook wat oefening. Hou in elk geval de stofzuiger in de buurt.
Mijn verdict: ik moet mijn vertrouwde manier veranderen. De bakparels gaven een veel beter resultaat, terwijl ik dacht dat de linzen mijn taartbodem zo goed vulden dat hij gegarandeerd z'n vorm zou houden. Niet dus. Keramische bakparels geleiden de warmte vermoedelijk toch beter dan linzen. Droge linzen zijn wel een budgetvriendelijk alternatief voor dure bakparels.
Mooi vlak? 🧡🧡🧡
Gaar? 🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡🧡🧡
Totaal: 10/15
Manier 3: zonder vulling, met gaatjes in de bodem
Hoe? Leg het deeg in de taartvorm en prik het in met een vork. Bak het op dezelfde manier als bij methode 1.
Wat gebeurt er? Na 10 minuten is het deeg zo goed als gaar, maar de gaatjes hebben totaal niks geholpen om te voorkomen dat het deeg zou opblazen. De deegbodem ziet eruit als een vulkaan, hier krijg je nog maar weinig vulling in.
Mijn verdict: er is gewicht nodig om te voorkomen dat het deeg gaat opblazen. Waarschijnlijk werkt deze methode wel goed bij stevig zanddeeg of voor kleine vormpjes, maar voor een grote taartbodem van bladerdeeg is het een no-go.
Mooi vlak? 🧡
Gaar? 🧡🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡🧡
Totaal: 8/15
Manier 4: met een extra taartvorm óp het deeg
Hoe? Ik leg het deeg in een taartvorm, leg er een laagje bakpapier bovenop en duw er een tweede taartvorm in. Met een keukenschaar snij ik de randen van het deeg en het bakpapier bij. Daarna bak ik de taartbodem op 160°C.
Wat gebeurt er? Het deeg is zeker even goed gebakken tussen de twee vormen als bij de beide bodems die we met steunvulling bakten, maar ziet er wat slordig uit aan de randen. Toch hou je hiermee de hoogste rand over, ideaal voor een quiche bijvoorbeeld.
Mijn verdict: het ziet er slordig uit, maar je krijgt wel de meeste vulling in deze vorm.
Mooi vlak? 🧡🧡🧡🧡🧡
Gaar? 🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡🧡🧡
Totaal: 12/15
Manier 5: met bevroren deeg
Hoe? Leg het deeg in de taartvorm, verwijder overtollig deeg en vries het met de taartvorm in. Zet de vorm daarna rechtstreeks uit de diepvriezer in de hete oven en bak het deeg zoals bij methode 1. De achterliggende theorie is dat koud deeg minder snel krimpt.
Wat gebeurt er? Na 10 minuten is het deeg al gaar, maar zo opgeblazen dat je in de problemen komt met je vulling, vooral omdat ook de randjes naar beneden gezakt zijn. In theorie had dit niet mogen gebeuren met gekoeld deeg, maar ja, de test bewijst het tegendeel.
Mijn verdict: niet wat ik verwacht had. Dit is vooral lang wachten voor een slecht resultaat.
Mooi vlak? 🧡
Gaar? 🧡🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡🧡
Totaal: 8/15
Manier 6: bestrijken met eiwit vóór het bakken
Hoe? Leg het deeg in de taartvorm, verwijder overtollig deeg en bestrijk het deeg met een laagje losgeklopt eiwit voor je het de oven in schuift. Bak op dezelfde manier als bij methode 1, 10 à 15 minuten, tot de bodem droog is.
Wat gebeurt er? Het eiwit kleurt goudbruin, maar de randen van de taartbodem zijn nog verder naar beneden gezakt dan bij de andere bodems zonder steunvulling.
Mijn verdict: de taart is een pizza geworden. Een stromboli, met een vulkaan op de bodem. Probeer deze methode gewoon niet. Bedank me later maar.
Mooi vlak? 🧡
Gaar? 🧡🧡🧡🧡
Randen? 🧡
Totaal: 6/15
De ultieme eindconclusie
"Een steunvulling is nodig, in welke vorm dan ook. De dure bakparels kwamen als beste uit mijn test. Kijk je naar de centen, bak het deeg dan tussen twee vormen. Ook al ziet het er een beetje slordig uit, bij deze methode krijg je de meeste vulling in je taart. Trouwens, niks mis met een ambachtelijke look, toch? En heb je geen twee bakvormen die je kunt gebruiken, kijk dan even in de voorraadkast voor een laagje linzen, rijst of bonen. Je kunt ze telkens opnieuw gebruiken, maar niet meer om een ander gerecht mee te maken."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!