De beste manier om oudbakken broodjes te pimpen
Sofie testte het uit!
Nog wat pistolets over na een feestje? Redactrice Sofie testte uit hoe je ze de volgende dag nog met smaak kunt opeten.
Sofie: "Een grote mand verse pistolets en een schaal met beleg: meer moet het voor mij niet zijn op een familiefeestje. Maar ik twijfel altijd over de hoeveelheid broodjes die ik moet kopen en eindig meestal met flink wat overschot. Op dag twee zijn de pistolets taai en dus echt niet meer lekker. Gelukkig eet ik graag broodpudding, want ik gooi niet graag eten weg. Maar zou er dan echt geen manier zijn om ze weer lekker krokant te maken? Wel, ik kocht een grote zak broodjes en testte het uit!"
Lees verder onder de video
Manier 1: droog in de oven
Hoe? Ik leg het broodje gewoon 5 minuten in een heteluchtoven op 180°C (of op 200°C in een traditionele oven).
Wat gebeurt er? Bij het uit de oven nemen (opgelet, heet!) is het al meteen duidelijk dat mijn pistolet weer krokant geworden is. Bij het snijden kraakt de korst, het binnenste is lekker zacht en kruimig.
Mijn verdict: bij het proeven is het kruim even lekker als dat van een verse pistolet, maar de korst werd wat beschuitachtig. Toch een prima resultaat, vind ik.
Krokant? 🧡🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 9/10
Manier 2: licht bevochtigd in de oven
Hoe? Ik bevochtig mijn handen en maak het broodje een beetje nat. Vervolgens leg ik het 5 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 160°C (of 180°C traditioneel).
Wat gebeurt er? Het broodje komt iets donkerder uit de oven dan bij de vorige methode, maar de korst is niet meer zo beschuitachtig. Het kruim is lekker zacht.
Mijn verdict: dit is nog niet helemaal hetzelfde als vers van bij de bakker, maar het komt al in de buurt. Voor mij benadert het resultaat erg goed de heerlijke combinatie krokante korst – zacht kruim van een verse pistolet.
Krokant? 🧡🧡🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 10/10
Manier 3: in de oven, met een schaaltje water erbij
Hoe? Ik verwarm de heteluchtoven voor op 180°C met een metalen schaaltje op de bodem (met een ander ovenvast schaaltje lukt het vast ook). Wanneer ik het broodje in de oven leg, giet ik wat water in het hete schaaltje. Ik laat het broodje 5 minuten in de oven staan, net zoals bij de vorige twee methodes.
Wat gebeurt er? Ik had verwacht dat het water stoom zou vormen als dit het hete schaaltje zou raken, maar dat was niet of nauwelijks het geval. Ik vraag me dus af of ik wel een verschil zal proeven met de methode zonder water. Wanneer ik na 5 minuten mijn broodje uit de oven haal, borrelt het water lichtjes, maar stoom zie ik nog steeds niet. De pistolet verkruimelt echter volledig bij het snijden. Dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Mijn verdict: veel te krokant. Ik zou het een volgende keer misschien op 3 minuten houden. Het schaaltje water lijkt niets te doen, dat is dus een overbodige handeling.
Krokant? 🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 4: in de airfryer
Hoe? Ik verwarm het broodje 3 minuten op 170°C in het mandje van de airfryer.
Wat gebeurt er? Het broodje komt supersnel en op het eerste gezicht krokant uit de airfryer. Het kruim is wel droger dan bij de methodes in de oven.
Mijn verdict: voor deze methode moet je een airfryer in huis hebben, maar het gaat wel veel sneller dan in de oven. Ideaal als het snel moet gaan en je maar enkele pistolets moet pimpen. De korst vind ik iets te krokant, ze wordt kruimelig en daardoor verslik je je snel.
Krokant? 🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 5: in de oven, in aluminiumfolie
Hoe? Ik maak het broodje vochtig zoals bij manier 2 en wikkel het dan losjes in aluminiumfolie. Ik leg het 10 minuten in de heteluchtoven op 160°C (180°C traditioneel), verwijder dan de folie en bak het nog 5 minuten voor een krokante korst.
Wat gebeurt er? Oppassen geblazen bij het verwijderen van de folie: je verbrandt snel je vingers. De gladde folie maakt het ook moeilijk om de pistolet vast te nemen met een pannenlap of ovenwant – dat schuift. Na 10 minuten is de pistolet nog helemaal niet krokant. Na de extra 5 minuten zonder folie wel, maar dan té. Je kunt 'm niet meer mooi snijden, hij verbrokkelt.
Mijn verdict: ik vind dit veel gedoe voor een weinig spectaculair effect. Mijn pistolet is beschuit geworden. En een kwartier om een broodje op te warmen? Laat maar, ik loop wel even naar de bakker om een vers. Dan hoef ik ook geen aluminiumfolie weg te gooien.
Krokant? 🧡🧡
Simpel? 🧡🧡
Totaal: 4/10
Manier 6: opwarmen boven stoom, daarna kort in de oven
Hoe? Ik leg een rekje op een pan met kokend water en stoom het broodje gedurende 1 minuut, niet langer. Daarna leg ik het 5 minuten in de voorverwarmde heteluchtoven op 180°C.
Wat gebeurt er? Na het stomen is de pistolet heel zacht en voelt hij sponzig aan. Na het bakken voelt hij krokant aan.
Mijn verdict: het stomen vind ik omslachtig, maar het resultaat valt goed mee: het kruim lijkt wel vers, de korst vind ik net iets te krokant. Dit is absoluut een goede manier als je houdt van zacht kruim. Deze methode is volgens mij ook geschikt voor een volledig (ongesneden) brood van een dag oud.
Krokant? 🧡🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 7: op een rekje op de broodrooster
Hoe? Bijna elke broodrooster heeft tegenwoordig een rekje waarop je broodjes of croissants kunt verwarmen. Zorg dat de broodrooster warm is en leg de pistolet 2 à 3 minuten boven op het rek. Draai hem tussendoor om, zodat elke kant wat warmte krijgt.
Wat gebeurt er? De pistolet lijkt rustig op te warmen, maar let op bij het omdraaien: hij is verdorie heet! Veel heter dan de broodjes uit de oven. Hij kleurt ook snel te bruin.
Mijn verdict: oké, de broodrooster staat dan misschien wel op tafel tijdens het ontbijt, iets te gezellig babbelen en je pistolet is verbrand. Ik vind hem ook iets té krokant, de korst is droog en kruimelig, en ook het kruim is niet meer zacht. Misschien moet ik de volgende keer voor iets minder lang gaan. Dit doe je met maximaal twee pistolets tegelijk. Heb je er meer te redden, dan is de oven handiger.
Krokant? 🧡🧡🧡
Simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
De ultieme eindconclusie
"Ik ben fan van de oven om broodjes weer krokant te maken: je krijgt er al de overschot in één keer in (toch als het geen straatfeest met hamburgers was) en de oven doet wat hij moet doen. De pistolets een beetje nat maken is dé truc. Heb je er maar een paar over? Dan is de airfryer de snelste manier. En wil je niet inleveren op zacht kruim, dan moet je stomen op een rekje. Maar dat vraagt wel een beetje extra werk."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!