Varkenshaasje klaarmaken voor beginners
Snel klaar met gebraad
Het lekkerste gebraadje? Dat moet wel een varkenshaasje zijn! Heb je het nog nooit bereid en kijk je er dus wat tegenop? Dat is helemaal niet nodig! Een varkenshaasje klaarmaken gaat snel en is – zeker met deze tips – écht niet moeilijk.
De varkenshaas is een van de fijnste stukjes van het varken, helemaal achteraan in de rug, in de lende. In de slagerstoog herken je het meteen aan de typische vorm: een lang uitlopend stuk vlees, dat aan de voorkant wat dikker is dan achteraan. Hou bij het klaarmaken rekening met volgende tips en jouw gerechten met varkenshaasje schrijven zeker en vast geschiedenis.
Varkenshaasje klaarmaken: 6 tips van de expert
- Het is enorm veelzijdig. Je kunt het op verschillende manieren klaarmaken in de pan of in de oven, maar ook in de airfryer of op de BBQ. Je kunt het in dikke stukken gesneden in de pan bakken, omwikkeld met spek of bladerdeeg, of gevuld met allerlei lekkers.
- Qua smaak en structuur is het fijn en mals. Bovendien bevat een varkenshaasje weinig vet. Dat maakt het een dankbaar stukje vlees en een echte gezinstopper.
- De bereiding is makkelijk. Laat het varkenshaasje eerst op kamertemperatuur komen en kruid het met peper, zout en eventueel nog andere kruiden. Korst het rondom aan in een hete pan en laat het daarna rustig verder garen in de pan of in de oven.
- Je kunt het vlees perfect rosé eten: de ideale kerntemperatuur hiervoor is 64°C. Liever wat meer doorbakken? Laat het dan langer garen tot een kerntemperatuur van 70°C.
- Snij het varkenshaasje nooit meteen aan na het bakken. Dan verliest het gebraad zijn vocht en dus z'n sappigheid. Laat het vijf minuten rusten in aluminiumfolie en snij het dan in plakjes.
- Het braadvocht kun je gebruiken om de saus mee te maken.
Lekker met varkenshaasje
Graag klassiek? Combineer je varkenshaas met…
- Krokant gebakken champignons
- Mosterdroomsaus
- Feestelijke romige portosaus
Liever verrassend? Kies voor…
- Oosterse smaakmakers zoals een scheutje sojasaus met gember of kleverige hoisinsaus
- Een lekker fruitig sausje op basis van kersencompote
- Een saus op basis van oude graanjenever
Deze gerechten met varkenshaasje wil je nú klaarmaken
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!